Йотингер: ЕС ще помогне на Украйна за част от дълга към “Газпром”

Украйна и Словакия ще подпишат на 28 април меморандум за реверсивни доставки на газ

Гюнтер Йотингер

ЕС ще окаже помощ на Украйна за заплащането на част от дълга към „Газпром”. Това съобщи еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер след преговорите със словашкия министър на икономиката Томаш Малатински и украинският министър на енергетиката Юрий Продан.

Той заяви, че използването на газа за реверс по транзитния газопровод е „невъзможно без съгласието на Газпром”, тъй като това противоречи на договорните ангажименти на словашката газотранспортна компания Eustream. В същото време Йотингер смята, че „малкото решение” (за използването на маршрута Вояни-Ужгород) не се нуждае от одобрението на „Газпром”. Той напомни че по този маршрут може да се доставят годишно до 10 млрд.куб метра газ.

Според Йотингер „малкото решение може да е бързо и да се реализира още тази година”. То не противоречи на договореностите между Eustream и е реализируемо в разстояние на няколко седмици”, подчерта еврокомисарят. „Но на втори етап ще е необходимо с Русия и с „Газпром” да се обсъди по-голямо решение”, призна Йотингер, цитиран от РИА Новости.

Според министъра на енергетиката на Украйна Юрий Продан, реверсивните доставки на газ от Полша и Унгария, а също така и през тръбопровода Ваяни-Ужгород ще са недостатъчни за зимния период.

Украйна и Словакия разчитат да подпишат меморандум за организиране на реверсивни доставки на газ в Братислава на 28 април. Това съобщи Юрий Продан. Както уточни министърът на икономиката на Словакия Томаш Малатински става въпрос за използването на газопровода Вояни-Ужгород, а не за транзитната тръба.

Продан и Малатински съобщиха също така, че през следващите дни техническите експерти ще продължат консултациите по отделни точки от меморандума за организирането на реверсивните доставки на газ с цел съгласуване на документа до понеделник и подписването му в Братислава.

„Аз гледам оптимистично на това, че вчерашните преговори на техническо ниво ще доведат до подписването на меморандума”, отбеляза Йотингер.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари