НАЧАЛО » свят

Йотингер: ЕС ще помогне на Украйна за част от дълга към “Газпром”

Украйна и Словакия ще подпишат на 28 април меморандум за реверсивни доставки на газ

fb
3E news
fb
25-04-2014 10:08:00
fb

ЕС ще окаже помощ на Украйна за заплащането на част от дълга към „Газпром”. Това съобщи еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер след преговорите със словашкия министър на икономиката Томаш Малатински и украинският министър на енергетиката Юрий Продан.

Той заяви, че използването на газа за реверс по транзитния газопровод е „невъзможно без съгласието на Газпром”, тъй като това противоречи на договорните ангажименти на словашката газотранспортна компания Eustream. В същото време Йотингер смята, че „малкото решение” (за използването на маршрута Вояни-Ужгород) не се нуждае от одобрението на „Газпром”. Той напомни че по този маршрут може да се доставят годишно до 10 млрд.куб метра газ.

Според Йотингер „малкото решение може да е бързо и да се реализира още тази година”. То не противоречи на договореностите между Eustream и е реализируемо в разстояние на няколко седмици”, подчерта еврокомисарят. „Но на втори етап ще е необходимо с Русия и с „Газпром” да се обсъди по-голямо решение”, призна Йотингер, цитиран от РИА Новости.

Според министъра на енергетиката на Украйна Юрий Продан, реверсивните доставки на газ от Полша и Унгария, а също така и през тръбопровода Ваяни-Ужгород ще са недостатъчни за зимния период.

Украйна и Словакия разчитат да подпишат меморандум за организиране на реверсивни доставки на газ в Братислава на 28 април. Това съобщи Юрий Продан. Както уточни министърът на икономиката на Словакия Томаш Малатински става въпрос за използването на газопровода Вояни-Ужгород, а не за транзитната тръба.

Продан и Малатински съобщиха също така, че през следващите дни техническите експерти ще продължат консултациите по отделни точки от меморандума за организирането на реверсивните доставки на газ с цел съгласуване на документа до понеделник и подписването му в Братислава.

„Аз гледам оптимистично на това, че вчерашните преговори на техническо ниво ще доведат до подписването на меморандума”, отбеляза Йотингер.

Газпром
Йотингер
реверсивни доставки на газ
Словакия
По статията работи:

Маринела Арабаджиева