Ирландската дългова криза удари Абрамович

Руският милиарден притежава акции в строителна компания, която правителството в Дъблин смята да национализира

Роман Абрамович, собственикът на футболния клуб Chelsea и на други активи в Англия, се оказа и притежател на акции в строителната компания Irish Nationwide Building Society (INBS), за чието спасение ще се погрижи правителството в Дъблин, но то ще е за сметка на кредиторите.

Строителният бум превърна INBS от неголяма фирма в една от най-големите компании с много акционери, а кризата буквално я събори. Като мажоритарен собственик ирландските власти са вложили в INBS 2,7 млрд. евро, но за спасяване на компанията са нужни поне още толкова.

 

Освен това на правителството в Дъблин са нужни и 50 млрд. евро, за да спасят банковата система, като от тях 34 млрд. ще трябва да бъдат налети за национализиране на Anglo Irish Bank. Заради това екипът на ирландския министър на финансите Брайън Ленихан подготвя законодателни промени, за да бъдат спасени INBS и Anglo Irish Bank, но условието е "да се раздели отговорността с притежателите на акции в двете дружества". Един от големите притежатели на акции се оказа Millhouse Capital, управляваща активите на Роман Абрамович, разкрива Reuters.

 

Потърсен за коментар от руския ежедневник "Ведомости" представител на Millhouse не е пожелал да каже колко средства са вложени в INBS. Според вестника през август 2009 г. INBS е пуснала на пазара държавно гарантирана емисия за 126 млн. британски лири (около  126,6 млн. евро), но в момента тяхната доходност е паднала до 28,1%.

 

Millhouse призова ирландските власти да преразгледат решението си, защото в противен случай ще си потърсят правата по съдебен път. "Ние смятаме, че всеки опит да бъде спасена INBS за сметка на нейните акционери, ще подрони авторитета на правителството в Дъблин и ще донесе да сериозни загуби за ирландски и европейски частни финансови институции", предупреди изпълнителният директор на Millhouse Евгени Попов, цитиран от Bloomberg.

«Механизмът за разпределяне на отговорността, предлаган от правителството по законодателен път е неприемлив, защото е силов, а не е пазарен", така оценява постъпката на правителството анализаторът от CreditSights Саймън Адамсон. Засега ирландският кабинет не е предприемал конкретни стъпки, а и Millhouse все още не е готова да обявява своите по-нататъшни действия.

 

За обема на инвестициите в Ирландия на един от най-богатите руснаци (4 място в "златната стотица на Forbes c $11,2 млрд. богатство) няма информация. Абрамович притежава 38,15% от Evraz Holding и 32% златодобивната компания Highland Gold.

 

Миналия четвъртък, който ирландските медии вече нарекоха "черен", правителството съобщи, че за спасяване на местните банки ще бъдат заделени 50 млрд. евро, а не 33 млрд. евро, като беше обявени преди седмица. Въпреки че тези средства няма да се търсят от чужди кредитори, тази мярка ще увеличи бюджетният дефицит на страната до най-големия размер от 32% от БВП в историята на еврозоната. Анализаторите бързо предрекоха на Ирландия същия път като на Гърция – да бъде спасявана от ЕС.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари