НАЧАЛО » свят

Иран ще представи доклад за намаляване на задълженията си в рамките на ядрената сделка

fb
3E news
fb
17-06-2019 08:21:00
fb

Организацията по атомна енергия на Иран днес, понеделник ще представи доклад за намаляване на задълженията си в рамките на ядрената сделка. Според прессъобщение, цитирано от РИА Новости, докладът ще съдържа в себе си информация по отношение на запасите от обогатен уран, а също така и увеличаване на производството на тежка вода.

„В този доклад ще бъдат обявени стъпките, предприети за влизане във втори етап по намаляване на задълженията“, се отбелязва в прессъобщението.

Иран обяснява предприетите мерки с нарушаването от САЩ на ядрената сделка с въведените от Вашингтон санкции против Техеран. Също така и невъзможността страните, останали в споразумението (Германия, Франция, Великобритания, Китай и Русия)  да решат възникналите проблеми в необходимата степен. В тази връзка Иран дава 60 дни на посочените страни за обезпечаване на интересите на Иран, обещавайки, че за същото време ще се върне към изпълнение на спрените задължения, ако се постигне успех за решаване на възникналите във връзка с решенията на САЩ проблеми.

Както се съобщава, на следващ етап, ако страните-членки на ядрената сделка не успеят да осигурят интересите на Иран за посочения срок, то Техеран заявява, за готовността си да спре модернизацията на реактора в Араке, който е част от съвместното общо споразумение и да се откаже от ограниченията в нивата по обогатяване на уран.

По статията работи:

Маринела Арабаджиева