Иран и Ирак готвят революция на пазара на петрол

Правителството на Ирак планира да увеличи добива на петрол три пъти до 2020 г., заяви вицепремиерът на страната по въпросите на енергетиката Хусейн ал-Шахристани.

 

В изявлението си на конференция на тема „Енергийтият пазар на Близкия Изток”, ортанизарана от британския аналитичен център Chatham House Хусиейн ал-Шахристани заяви, че през това десетилетие Ирак планирада увеличи добива на петрол до 9 млн.барла на ден. Сега то е 3 млн. барела. Ние разбираме, че светът се нуждае от обезпечаване на икономическия ръст с горива, каза той.

За Ирак подобна инициатива е възможност съвместно със Саудитска Арабия да заеме лидерско място на пазара на горива и да започне интензивно възстановяване на икономиката и инфраструктурата, която практически беше напълно унищожена в резултат на войната и вътрешните конфликти. Британските нефтени компании BP и Royal Dutch Shell може да вземат активно участие в програмата представена от ал-Шахристани. Известно е, че двете компании притежават големи находища в южен Ирак, без които увеличаването на обема на добив до огласените обеми сега е невъзможно.

Освен че планират да затвърди позициите си на пазара на петрол, управляващите в Ирак смятат да помогнат и за увеличаването на добива в Иран, като така ще застанат единно срещу Саудитска арабия на глобалния пазар на петрол, коментират експерти.

„Иран е в постоянен контакт с нас. Той иска да сподели с нас участието в предлагания модел”, заяви ал-Шахристни. По думите му Багдад работи в подкрепа на привличането на инвестиции за Иран, а също така за пълно отпадане на санкциите. Заедно Иран и Ирак притежават големи запаси на петрол и сега техният общ потенциал по обем на добив на петрол е за около 12,5 млн.барела на ден.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари