НАЧАЛО » свят

„Интересант“: Сензационният отказ на България да изгони руски дипломати - шанс за засилване на сътрудничеството с Русия

fb
3E news
fb
02-04-2018 09:36:00
fb

Сензационният отказ на българското правителство да изгони руски дипломати, за да угоди на Лондон и ЕС говори за това, че Русия трябва да засили сътрудничеството си със славянските страни, пише в материал на петербургското електронно списание „Интересант“, представен без редакторска намеса.

Дипломатическото противопоставяне между Русия и Запада заради „делото Скрипал“ достигна своята кулминация. В четвъртък, 29 март, Министерството на външните работи на Русия обяви за персона нон грата 60 американски дипломати и оттегли разрешението за функциониране на Генерално консулство на САЩ в Санкт Петербург. А в петък на Смоленския площад (където се намира руското МВнР – бел. ред.) бяха привикани посланиците на страните, обявили, че ще изгонят руски дипломати. В сградата на МВнР пристигнаха представители на Германия, Франция, Полша, Италия, Нидерландия, Албания, Румъния, Украйна, Латвия, Литва, Австралия, Дания и Македония, както и на всички други страни. Всички те бяха уведомени за огледалните мерки на Русия спрямо тях.

В руските медии най-много се обсъжда именно закриването на американското консулство в Петербург. С оттенък на траур в гласовете, телевизионните водещи съобщават, че е дошъл края на света, защото да се получи американска виза вече ще бъде почти невъзможно. Като че ли тази виза е мечта на всеки руснак.

В същото време се премълчава друга, значително по-важна тема – отказът на редица славянски държави в Европа да участват в антируската кампания, организирана от САЩ и ЕС. Независимо от строгите указания от страна на еврокомисарите, Словакия и Словения отказаха да гонят руски дипломати. А в петък сутринта същото принципно и много сложно за себе си решение прие и България. Позицията на София е особено важна за Москва, тъй като нашите страни са свързани чрез историята, а руския и българския народ могат без уговорки да се нарекат братски.

Разбира се, сега не са съветските времена. България е член на ЕС и това я натоварва със съответните задължения. Това прави още по-ценно решението, което прие Съветът за национална сигурност при Министерския съвет на тази страна. Успоредно с това, че формално изрази солидарност с Великобритания по „делото Скрипал“, България заяви, че няма да гони руски дипломати. Нещо повече, посланикът на България в Русия, който бе отзован преди това, ще се върне в Москва в най-скоро време.

„Към момента ние не виждаме необходимост да гоним от България руски дипломати или технически персонал“, заяви премиерът на страната Бойко Борисов.

Трябва да е ясно, че това е истинско предизвикателство срещу еврокомисарите. Но пред българското правителство, като цяло, нямаше друг избор, защото, съгласно анкетите, 75% от населението на тази страна вижда в Русия приятел, а не враг.

За настроенията в днешна България кореспондентът на „Интересант“ поговори с архитекта Венелин Жечев и предприемача Атанас Карагеоргиев.

Господин Жечев в момента ръководи известна частна архитектурна фирма, а по-рано беше кмет на град Добрич, заместник-кмет на град Варна по градустройството и арйитектурата и главен архитект на Варна.

Той се радва, че Съветът за сигурност към Министерскяи съвет взе решение да не се присъединява към кампанията за изгонване на руски дипломати.

„Това е умно решение на премиера, решение, демонстриращо независимостта на българската държава – каза ни господин Жечев – Добре е, че решиха да не довеждат ситуацията до скандал, да съхранят каналите за комуникация с Русия. Искам да отбележа, че българският народ – хуманитарната и инженерно-техническата интелигенция, бизнесмените и простите хора – през всички тези дни призоваваше властите да не се поддават на британската провокация и да не развалят отношенията с братска Русия“.

Разбира се, ясно е, че в България има и такива, които са настроени прозападно, но те, според думите на Венелин Жечев, са абсолютно малцинство.

„Аз, например, съм осъзнат русофил. Моите внуци учат руски език. А такива като мен има изключително много. Ние не сме просто братски народи, ние сме християни. Трябва да направим всичко за това, не само ние, днешните българи и руснаци, но и нашите деца да бъдат в добри отношения. Вчера звънях на генералния консул на Русия и му казах всичко това, което ви казвам сега. Мисля си, че то е много важно“.

Крупният български предприемач Атанас Карагеоргиев, занимаващ се, включително, с бизнес в сферата на недвижимите имоти, също приветства решението да не се гонят руски дипломати.

„Сега всички разнасят този Скрипал и се опитват да обвинят Русия. Но той е предател. Защо целият „цивилизован свят“ така се загрижи за съдбата на един обикновен предател? – възмущава се господин Георгиев – Разбира се, единствената причина за това са президентските избори в Русия. Искаха да компрометират Путин, а се получи така, че народът, напротив, сплоти се около него“.

„В България хората са мислещи. Те разбират прекрасно какво се случва – продължи бизнесменът – Влизайки в Европейския съюз нашата държава пое определени задължения. И какво виждаме сега? Да, стана възможно свободното придвижване на капитали, но точно толкова свободно – само че в едностранно направление, по посока на Германия – се местят и нашите образовани младежи. В крайна сметка, Германия, за сметка на нашите човешки ресурси, увеличава технологическото си производство – производството на „Мерцедеси“, а ние продължаваме да гледаме грозде и домати. Справедливо ли е това? И на второ място – на нас ни писна от западната култура. Запада няма никакви ценности – по-точно това са „ценности“ за хомосексуалисти. През 90-е години много малко хора гледаха руска телевизия, руски филми. Навярно се бяха уморили от тях по време на съветския период. А сега те са като глътка свеж въздух. В много български семейства телевизорите са настроени на руски канали и се стига чак до там, че хора гледат записи на театрални постановки на руски език. Ние усещаме, чувстваме, че нашите два народа имат едни и същи ценности и те не съвпадат със западните“.

Огромна роля в приятелството и разбирателството между двата народа играе и това, че в България живеят много руснаци. И в апартаменти по крайбрежието и в големите градове постоянно се чува руска реч, Според оценките на експертите, 320 хиляди руснаци притежават недвижима собственост в България.

„Не всички се намират в България на постоянна основа, много идват само за летния сезон – уточнява Атанас Карагеоргиев – Ние гледаме на тях като на наши“.

Огромен е и туристическият поток. Само през 2017 година 600 хиляди руски граждани са посетили България.

Сега, когато Русия се намира в противостояние с много страни, е много важно да имаме съюзници. За главен и едва ли не, единствен наш съюзник в последно време се сочи Кутай. Но не трябва да забравяме, че освен да засилваме връзките си на Изток, на Русия е жизнено необходимо да има съюзници и на Запад, в Европа. България даде ясно да се разбере, че тя е приятел на Русия.

Превод и редакция: Иван Христов, Агенция Фокус

Русия
България
Запада
„делото Скрипал“
дипломатически сканадал
По статията работи:

Галина Александрова