НАЧАЛО » свят

Индия може да се откаже от АЕЦ-проектите на Франция и САЩ

fb
3E news
fb
30-12-2013 02:04:00
fb

Департаментът по атомна енергетика на Индия може да се откаже от строителството на АЕЦ по френски и американски проекти, ако не успее да постигне намаляване на цената за експлоатацията им, съобщава индийската информационна агенция PTI , позовавайки се на високопоставен източник от департамента.

Сега  Индия води преговори с Франция и САЩ за строителство на АЕЦ в Джайтапур и Митхи Вирди.

От страна на Франция свой проект за АЕЦ с реактори EPR предлага компанията Areva, а от американска – компанията Westinghouse Electric (с реактор АР-1000).

Очакваната стойност на 1 кВтч по френсия проект е 9 рупии (0,14 долара), а по американския – 12 рупии (0,19 долара).

В същото време намиращата се в южната част на Индия руска АЕЦ „Куданкулам” съставлява от 3,5 до 4 рупии (около 0,06 долара), е отбелязал източникът на PTI.

„Ако ние отчитаме инфлацията, то цената ще е още по-висока. Ние сме отговорни пред народа. Освн това атомните проекти с чуждестранно участие има много хора.  Ако нищо не помогне (да се намали цената), то е възможно да се наложи да се откажем от тях заради високата цена за производство на електроенергия”, е заявил източникът пред агенцията, цитиран от РИА Новости.

Трябва да се отбележи обаче, че името на този източник не се съобщава.

През октомври тази година беше включен първият енергиен блок на АЕЦ „Куданкулам”, синхронизацията на който беше проведена успешно. Сега експертите провеждат поетапно включване на блока.

Централата е изградена с техническото съдействие на Русия в съответствие с междуправителственото споразумение от 1988 г. и допълнението към него през 1998 г. Изпълнител на проекта и оператор на централата е Индийската корпорация за атомна енергетика. Строителството на втори блок е пред завършване. Страните практически завършиха подготовката за изграждането на втора поред АЕЦ (трети и четвърти блок). АЕЦ „Куданкулам” е най-съвременният в света проект за атомна централа пред физически пуск и включване в мрежата.

АЕЦ
цени
Индия
Арева
Уестингхаус
По статията работи:

Маринела Арабаджиева