НАЧАЛО » свят

Инвестиционните фондове се готвят за дефицита на петрол

fb
3E news
fb
10-11-2014 12:16:00
fb

Редица инвестиционни фондове се готвят за дефицит на петрола в средно и дългосрочна перспектива, колкото и необичайна да изглежда такава стратегия към настоящия момент, когато цената на горивото спадна до мининума от 2010 г., пише Financial Times.

 

Както твърди мениджърът от енергийния фонд Investec Том Нелсон, фондът прогнозира превишаване на търсенето на петрол над предложенията през следващите пет години.

 

„Що се касае за доставките на петрол и газ в средносрочна и дългосрочна перспектива, има много неизвестни“, отбелязва Нелсон.

 

Основният стратег на BlackRock по инвестициите Рас Кестерлих обръща внимание на това, че „петролът в света не свършва“, но отбелязва, че „има голяма вероятност, че предложенията за петрола в бъдеще ще се окажат по-малки от очакванията“.

 

Председателят на фонда Artemis Global Energy очаква „устойчив дефицит на петрол“, заради намаляването на разходите на петролните компании.

 

Сред заплахите за световната петролна сигурност икономистите посочват намаляването на темповете на добив, недостатъчно успешните геоложки проучвания, геополитическото напрежение и ниските капиталовложения. Санкциите по отношение на Москва влизат сред броя на най-значителните геополитически рискове заедно с изборите през 2015 г. в Нигерия и протестите на населението във Венецуела.

 

Основни източници на нови доставки на петрол се смятат САЩ и Ирак, но по отношение и на двете страни остават сериозни въпроси а това дава възможност да се очаква ръст в цените.

 

Според оценката на Международната агенция за енергетика, световните добиви на черно злато през 2019 г. ще нараснат с 9 млн.барела на ден - до 105 млн. барела на ден. В рамките на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) 60% се очаква да бъдат осигурени от Ирак, смятат от МАЕ, но продължаващият конфликт в страната в голяма степен увеличава риска тази прогноза да не се сбъдне.

петрол
инвестиционни фондове
МАЕ
По статията работи:

Маринела Арабаджиева