МАЕ: Тенденцията за ръст на цените на петрола ще се запази, ако добивът не се повиши

Тенденцията за ръст на цените на петрола ще се запази, ако не започне да се увеличава добива на петрол на фона на проблемите в редица страни, като Венецуела и Иран. Това каза днес пред журналисти в Баку изпълнителният директор на Международната агенция по енергетика (МАЕ) Фатих Бирол.

„Цените на петрола достигнаха до нивото от 80 долара за барел. Ръстът на цените е свързан с три фактора. Първо – търсенето на петрол на пазара се увеличи  с 1,4 млн. барела. Второ – добивът във Венецуела намаля с 2,5 млн. барела на ден до 1,2 млн. барела и продължава да спада. Третият фактор касае ситуацията в Близкия Изток, спадът на добива в Иран, ситуацията в Либия и Нигерия. Ако другите участници на пазара не увеличат добива на нефт, то това ни дава основание да прогнозираме и по-нататъшен ръст на цените“, каза той, цитиран от международните агенции.

Управлението за енергийна информация (EIA) към Министерство на енергетиката на САЩ в докладът си ден по-рано повиши също прогнозата си за средната цена на петрола сорт Brent за 2018 г. до 72,84 долара за барел от 71,74 долара. За 2019 г. ведомството прогнозира средна цена за Brent на ниво от 73,68 долара за барел, при оценка от предишния месец от 70,58 долара за барел.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари