Излизането на японските компании от чуждестранни атомни проекти дава предимство на Русия и Китай

Възможното излизане на японските конгломерати от експортните атомни проекти във Великобритания и Турция оставя световния пазар за строителство на АЕЦ на руските и китайските държавни компании. Според японските медии компанията Mitsubishi Heavy Industries смята да се откаже от проекта за АЕЦ „Синоп“ в Турция заради почти двойното увеличаване на разходите. На свой ред Hitachi разглежда възможността да изостави изграждането на АЕЦ във Великобритания.

 

Като се вземе предвид това , че перспективите за износ на атомни технологии на Япония са силно ограничени, световният атомен пазар ще заемат руската „Росатом“ и две компании от Китай. Другите две частни компании, свързани с атомната енергетика – американската „Уестингхаус“ и френската Framatome бяха реструктурирани заради загуби и в момента нямат нови чуждестранни поръчки.

 

Ако Япония остане без атомни проекти в чужбина, атомната индустрия ще бъде доминирана от Русия и Китай, заяви за „Ройтерс“ консултант от една от японските ядрени компании.

В момента Русия и Китай се конкурират за проекти в Латинска Америка, където китайската сделка за строителство на енергоблок в Аржентина изглежда може и да пропадне и тогава договорът ще отиде при Русия.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари