НАЧАЛО » свят

Игналинската АЕЦ иска увеличение на бюджета за извеждане на централата от експлоатация

fb
3E news
fb
10-10-2018 01:26:00
fb

В комисията за промишленост, научни изследвания и енергетика към Европейския парламент на 8 октомври е бил представен доклад с молба Европейската комисия да увеличени финансирането на дейностите по демонтаж на спряната в Литва Игналинска АЕЦ, съобщава пресслужбата на Европейската комисия.

Докладът е подготвен от евродепутата от Германия Ребека Хармс. Молбата, отправена към Европейската комисия е за увеличение на финансирането на дейностите по спрените блокове в централата със сумата от 780 млн. евро за периода от 2021 г. до 2027 г.  Освен това се предлага намаляване на задълженията на Литва за финансиране до 14 % от тази сума.

Сега Европейската комисия предвижда за тези дейности сумата от 552 млн. евро, а финансирането, което трябва да осъществи  Литва е определено на не по-малко от 20 %.

Комисията към Европейския парламент трябва да предостави окончателно становище до края на месец ноември.

Игналинската АЕЦ в Литва е единствена в света с реактори РБМК-1500, които към момента на експлоатацията си са се смятали за най-мощните в света, уточнява агенция Regnum. Първи енергиен блок е спрян през 2004 г., а втори – през 2009 г.

АЕЦ
Игналинска АЕЦ
реактори РБМК-1500
Европейски парламент
Европейска комисия
По статията работи:

Маринела Арабаджиева