НАЧАЛО » свят

Златото поскъпна до най-високото си ниво за година

fb
3E news
fb
14-06-2019 09:54:00
fb

Цената на златото в петък се повиши до най-високото си ниво от април 2018 година, поради опасенията за забавяне на ръста на китайската икономика и ескалацията на напрежението в Близкия Изток.

Котировките на златото на борсата в Ню Йорк нараснаха с 1,2 % - до 1359,5 долара за тройунция. Златото поскъпва 12-та поредна сесия от последните 13, пише MarketWatch.

В петък стана ясно, че промишленото производство в Китай през април е нараснало с 5 % спрямо същия месец на миналата година след подем от 5,4 % през април. Ръстът обаче е най-ниският от 2002 година, като прогнозата на експертите бе за средно увеличение от 5,5 %.

Инвестициите в основни активи в Китай през януари-май пък нарастват с 5,6 %. През периода януари-април увеличението е било 6,1 %, при очакване на анализаторите за ръст на предишното ниво.

„Промишлените метали поевтиняват, а златото поскъпва, но това е част от общата картина. Усилията на властите в САЩ за подкрепа на икономиката с различни средства – от данъчни до монетарни засега не изглеждат особено успешни“, отбелязват експертите от банката Julius Baer .

Допълнителното търсене на защитни активи, към които спада и златото предизвика и новината за атаката на двата петролни танкера в Оманския залив в четвъртък. САЩ обвиниха Иран, а Техеран отхвърли обвиненията.

 

 

По статията работи:

Маринела Арабаджиева