НАЧАЛО » свят

За строителството на "Турски поток" Русия ще трябва да търси разрешение от Европа

ТАР и "Турски поток" не са конкуренти, смята гръцкият енергиен министър

fb
3E news
fb
31-03-2015 10:58:00
fb

Гърция не смята за конкурентни проектите за Трансадриатическия газопровод (ТАР) и „Турски поток“, заяви министърът на околната среда и енергетиката Панайотис Лафазанис.

 

ТАР не може да покрие всички енергийни нужди на Европа от природен газ, той не е с голям капацитет“, каза Лафазанис на пресконференция при посещението си в Москва и преговорите с министъра на енергетиката на Русия и председателят на „Газпром“.

 

Турски поток“ ще донесе съществени изгоди, но за строителството му е необходимо политическо решение от страна на Европа, продължи той. „Ние сме против санкциите, които ЕС въведе срещу Русия. Ние смятаме, че трябва да бъдат отворени всички коридори за Русия“, заяви гръцкият министър.

 

По думите му САЩ оказва натиск върху Гърция, за да не участва в реализацията на новия проект за доставка на газ от Русия за Европа през Турция. „Те (САЩ) оказват силен натиск“, каза Лафазанис и добави, че Гърция смята да провежда по-независима енергийна политика отпреди, ръководейки се на първо място от националните си интереси, информира РИА Новости.

 

Лафазанис не коментира изказването на министъра на отбраната на Гърция Панос Каменос по време на посещението му в САЩ. По време на неотдавнашната си среща с помощник държавния секретар Виктория Нуланд, той каза, че Гърция би била заинтересована от междуправителствено споразумени със Съединените щати за експлоатация на газовите и петролни находища, припомня агенцията.

 

По време на срещата с руския енергиен министър и председателя на „Газпром“, Лафазанис се е обърна с молба за намаляване на цената на газа за Гърция от 2016 г. до нивото на европейските страни. Освен това гръцката страна поиска и намаляване на обемите, попадащи под клаузата на take or pay.

 

През миналата година цената на руския газ за Гърция бе намален с 15%, но страната така и не може да вземе договорираните количества, заради кризата и спадът на производството. Условието на take or pay предполага санкции за невзетият по договорите газ.

ТАР
Турски поток
Гърция
цени на газа
По статията работи:

Маринела Арабаджиева