НАЧАЛО » свят

Започна Деветата среща на върха на страните от Г-20 за икономиката

fb
3E news
fb
15-11-2014 04:58:00
fb

В австралийския град Бризбейн започна Деветата среща на върха на страните от Г-20, чиято основна тема е икономиката. Австралийският премиер Тони Абът, който е домакин на форума, се ангажира с инициатива световният брутен вътрешен продукт да нарасне с 2 трилиона долара, информира БНР. 

На държавите от Г-20 се падат между 85 и 90 процента от глобалния вътрешен брутен продукт и четири пети от международната търговия. В страните от организацията живеят две трети от населението на света.

Очаква се на форума да бъде приет план за действие за увеличаване на брутния вътрешен продукт на Г-20 с 2 процента до 2019-а година и създаване на хиляди нови работни места. Лидерите ще обсъждат мерки за засилване на контрола над банките и финансовите пазари. Сред водещите теми ще бъдат борбата срещу групировката "Ислямска държава" и подпомагането на най-засегнатите от ебола страни, както и климатичните промени.

Лидерите на двадесетте държави с най-силни икономики в света се зарекоха да изличат епидемията от ебола в Западна Африка. Членовете на Г-20 са решени да сторят каквото е необходимо, за да премахнат заразата и да посрещнат средносрочните й икономически и хуманитарни последици, се казва декларация, приета по време на конференцията в Бризбейн.

Документът включва ангажимент за по-бързо отпускане на финансова помощ и осигуряване на обучение за здравни работници.

По последни данни на СЗО ебола отне живота на над 5 хиляди души в Гвинея, Либерия и Сиера Леоне.

Президентът на САЩ Барак Обама обяви, че страната му ще дари 3 милиарда долара за подпомагане на бедните държави в приспособяването към климатичните промени.

Паралелно с общите срещи, ще се водят и редица двустранни разговори. Кризата в Украйна ще бъде тема на срещите на руския президент Владимир Путин с френския му колега Франсоа Оланд и германския канцлер Ангела Меркел. Не се предвижда среща между Путин и Барак Обама.

Европейският съюз обмисля допълнителни финансови санкции срещу руски лица заради кризата в Украйна, заяви германският канцлер Ангела Меркел. Тя нарече ситуацията в Донбас незадоволителна. Меркел, която трябва да се срещне с руския лидер Владимир Путин в рамките на конференцията на Г-20 в Бризбейн, заяви пред репортери, че не очаква от срещата качествени промени.

Конференцията, която трябваше да се занимае предимно с икономически проблеми, се превърна в публичен сблъсък между Путин и участващите западни лидери, отбелязва Ройтерс. Руската страна бе принудена да отхвърли за пореден път твърденията, че действа за дестабилизиране на Украйна чрез подкрепа за бунтовниците.

Руският президент Владимир Путин и британският премиер Дейвид Камерън изразиха интерес от възстановяване на отношенията между Русия и Запада, пострадали заради кризата в Украйна, съобщи говорител на Кремъл. Путин се срещна отделно с Камерън и с френския президент Франсоа Оланд в рамките на срещата на лидерите от Г20 в Бризбейн, където е подложен на натиск да направи повече, за да спре кръвопролитията в Украйна.

Преди форума руският президент обвини САЩ в грубо нарушаване на духа на международното сътрудничество, което трябва да движи групи като Г-20. В интервю за агенция ТАСС Путин заяви, че санкциите срещу Русия подриват цялата система на международните икономически отношения.

В навечерието на форума Русия и Съединените щати си размениха нови обвинения за украинската криза.

Руската агресия в Украйна застрашава целия свят, както видяхме в ужасяващия случай с унищожаването на малайзийския Боинг, заяви американският президент Барак Обама на форума на Г-20 в Австралия.

Руският заместник външен министър Сергей Рябков отговори, че страната му работи за стабилизацията на Украйна. Разследването за катастрофата на Боинга край Донецк, при която загинаха близо триста души, се бави изкуствено, не без участието на Съединените щати, заяви руският дипломат.

Междувременно стана ясно, че лидерите на издигащите се икономически сили - Китай, Индия и Бразилия, са се обявили за отмяна на западните санкции срещу Русия, заяви представител на Кремъл.

Външните министри от Европейския съюз ще обсъдят ситуацията в Украйна в понеделник и ще преценят дали са необходими допълнителни санкции, заяви председателят на Европейския съвет. Русия трябва да спре притока на оръжие и войски от своя територия в Украйна и да оттегли онези, които вече са там, заяви Херман ван Ромпой на пресконференция в Бризбейн.

Г-20
Кризата в Украйна
ебола
финансова стабилност
среща
тероризъм
По статията работи:

Галина Александрова