НАЧАЛО » свят

ЕЦБ с нови стимулиращи мерки при ниска инфлация

fb
3E news
fb
18-06-2019 01:20:00
fb

Европейската централна банка ще трябва да смекчи своята монетарна политика за сметка на понижаване на лихвите или покупката на активи, ако инфлацията не се върне към целевите стойности. Това заяви президентът на ЕЦБ Марио Драги, предават БГНЕС и Ройтерс.

„Ако няма подобрения…, ще са необходими допълнителни стимулиращи мерки“, каза той на ежегодната конференция на ЕЦБ в Португалия.

Драги добави, че е запазен „сериозен резерв“ за нови придобивания на активи. „В арсенала си имаме по-нататъшно намаляване на лихвите и смекчаващи мерки за сдържането на някакви странични ефекти“, отбеляза той.

В началото на юни ЕЦБ повиши оценката на годишната инфлация в еврозоната за текущата година с 0,1% до 1,3% в сравнение с мартенската си прогноза. Едновременно с това Евростат съобщи днес, че годишната инфлация в еврозоната през май се е забавила до 1,2% спрямо априлската, когато тя беше 1,7%.

ЕЦБ няколко години поред провеждаше редица нестандартни мерки на парично кредитната политика. Сред тях беше и програмата за покупка на активи, която приключи през миналата година. Главната цел на регулатора беше ускоряването на инфлацията в еврозоната и приближаването й до целевия показател – малко по-ниска от 2% в средносрочна перспектива.

 

По статията работи:

Галина Александрова