ЕС трябва да плати за независимостта на Източна Европа от руския газ, смята полският премиер

Източна Европа трябва да намали зависимостта си доставките на природен газ от Русия, а Европейският съюз трябва да финансира 75% от дейностите в това направление, смята полският премиер Доналд Туск, цитиран от РИА Новости.

Както съобщи министър председателят на Полша пред журналисти Полша скоро ще представи в Брюксел проект за създаване на единно енергийно пространство на ЕС, основано на единна политика за закупуване на енергоносители и диверсификация на доставките.

„Това касае на първо място източната част на континента, източните държави на ЕС. Ние бихме искали да имаме възможност за финансиране до 75% от средствата от ЕС на обекти, които да направят възможна енергийната солидарност”, цитира думите на Туск Полската печатна агенция.

По-рано през март Туск говори на темата за единна политика за закупуване на енергоносители от Русия с канцлера на Германия Ангела Меркел. Тогава тя обясни, на полския си колега, че газа от Русия се купува от търговски компаниите, което пречи за изпълнението на плановете на Варшава.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари