НАЧАЛО » свят

ЕС си има финансово куче-пазач

Определението е на председателя на Европарламента Йежи Бузек за приетия от евродепутатите законодателен пакет за финансов надзор

fb
3E news
fb
22-09-2010 03:32:28
fb

Вече никой няма да може да играе хазартно за сметка на гражданите, защото Европа си има куче-пазач, което ще може не само да лае, но и да хапе. Така определи приетият от евродепутатите законодателен пакет за финансовия надзор председателят на Европейския парламент Йежи Бузек, цитиран от пресслужбата на ЕС Rapid. Бузек уточни, че четирите надзорни органа поставят основите на изцяло нова структура на финансова регулация в общността.

 

Приетият финансов пакет беше предложен през 2009 година. В началото на септември тази година беше постигнато споразумение между Съвета и Европейския парламент, което даде възможност за днешното гласуване на евродепутатите. Четирите нови надзорни органа, които ще регулират финансовия сектор в Европа, ще заработят от 1 януари 2011 г.

 

Банковата сфера, финансовите операции, застрахователната и пенсионно-осигуретелната дейност ще бъдат поставени под специален контрол от три нови институции, които ще бъдат базирани в Лондон, Франкфурт и Париж и ще работят на наднационално ниво, без да изземат функции на даржавните надзорни ограни. Целта им ще е да предотвратят рискови операции и политики, които могат да доведат до нови финансови сътресения.

 

Дейността на големите банкови групи ще наблюдава и координира Европейският банков орган със седалище в Лондон. Идеята е той да предлага стандарти и указания към тях и да следи прилагането им. Случаите, в които регулаторът ще може да се намесва с решения, са нарушаване на европейското законодателство, спорове между национални надзорни органи, както и при кризисна ситуация в ЕС. В Съвета на надзорниците, който тепърва трябва да избере председател на Европейският банков орган, ще участва ръководителят на управление "Банков надзор" и подуправител на БНБ Румен Симонов, съобщиха преди месец от централната банка.

 

В останалите две звена – за застраховане и професионално пенсионно осигуряване и за ценни книжа и пазари, България ще бъде представлявана от Комисията за финансов надзор (КФН). Техните седалища ще бъдат съответно във Франкфурт и Париж, уточнява Rapid. Европейският орган за ценни книжа и пазари ще може временно да забранява финансови продукти или търговията с тях, ако ги сметне за рисковани.

 

Специален "Борд за оценка на риска" пък ще анализира глобалните финансови и икономически данни с превантивна цел. Неговата роля ще е да предупреждава при възможност за мащабни финансови сътресения и да дава препоръки за справянето с тях. Председател на борда ще бъде президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ), в момента Жан-Клод Трише. От българска страна представител ще бъде управителят на БНБ Иван Искров.

 

Европейският съюз е първият регион в света с топ банков контрол, пише в разпространена декларация на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, след като Европейският парламент одобри законодателния пакет. Банковата криза извади на бял свят пропуските в наблюдението и контрола върху финансовите услуги в Европейския съюз. Банковият ни пазар е взаимозависим, но наблюдението върху него бе чисто национално. Днешният пакет, приет за по-малко от година след като Европейската комисия направи предложения по проблема, влиза в сила през януари 2011 г., изтъква председателят на комисията. Барозу е в Ню Йорк, а декларацията беше разпространена от негов говорител, уточнява Rapid.

 

Българският евродепутат Илиана Иванова от Групата на ЕНП (ГЕРБ) коментира пред БНР, че "финансовата криза беше само един от симптомите, които убедиха европейските институции и страните членки в нуждата от тази сериозна реформа на финансовия надзор".


По статията работи: