НАЧАЛО » свят

ЕС няма да успее да създаде SPV за заобикаляне на американските санкции срещу Иран ?

fb
3E news
fb
29-10-2018 08:58:00
fb

Европейският съюз досега не е успял да намери страна, която би се съгласила да стане юрисдикция за извършване на разплащания с Иран, пише вестник Financial Times.

Създаването на такава SPV е основен елемент в плана на ЕС за запазване на възможността за продължаване на експортно- импортните операции с Иран, след едностранното възстановяване през ноември от Вашингтон на редица санкции срещу страната.

„Нито едно от правителствата на страните от ЕС не иска да преминава линията начертана от САЩ, разполагайки в страната си SPV”, заявява за изданието служител от европейските институции. Страните членки на ЕС се опасяват, че САЩ могат да предприемат в този случай политически мерки срещу тях или дори да въведат санкции, смята друг дипломат.

В същото време Иран смята, че ще може да продължи да експортира петрол, независимо от санкциите и забавянето на реализацията на европейския план, пише вестникът.

В частност Техеран разчита на експорт на петрол за Китай и за други страни от порядъка на поне 1 млн. барела на ден, казват ирански анализатори. Това е много под осъществяваният преди санкциите  експорт от 2,8 млн. барела на ден, като ще поддържа валутните приходи на страната на достатъчно минимално ниво.

В края на септември ЕС публикува планът си за създаване на SPV, която да осигури законност на финансовите операции с Иран.
Споразумението с Иран за ядрената програма бе подписано от „шесторката“ от международни посредници – петте постоянни страни-членки на Съвета за сигурност на ООН и Германия през месец юли 2015 г. През месец май 2018 г. президентът на САЩ Доналд Тръмп определи споразумението като „лошо“ и обяви излизането на САЩ от него. Останалите страни обаче не се съгласиха с Тръмп.

Вашингтон обяви за възстановяване на съществуващите санкции срещу Иран от времето преди подписване на споразумението, основно във финансово-икономическата област. Те предвиждат в частност прилагане на санкции от компании от трети страни, имащи бизнес отношение с иранските партньори. До 5 ноември, когато влиза в сила вторият етап от санкциите на САЩ срещу Иран основно в енергийния сектор, всички компании, които си сътрудничат със страната ще трябва да прекратят в това число и покупката на ирански петрол. 

ЕС
Иран
сащ
американски санкции срещу Иран
SPV
европейски инструмент за защита на компаниите за бизнес с Иран
експорт
импорт
По статията работи:

Маринела Арабаджиева