НАЧАЛО » свят

ЕС затяга финансовия надзор

Четири нови органа от началото на 2011 година

fb
3E news
fb
20-09-2010 12:50:40
fb

 

На 22 септември, сряда, депутатите ще гласуват законодателния пакет за финансовия надзор в ЕС, който, ако бъде приет, ще сложи началото на коренно променена структура в областта на европейската финансова регулация. Три нови надзорни органа ще бъдат създадени в областта на банките, финансовите пазари и застраховането и пенсиите, а четвъртият ще следи и предупреждава за повишаването на нивата на риск в европейската икономика.

 

Представена като всеобхватна рамка, в която ще бъде включена останалата част от реформата на финансовата регулация в Европа, пакета за финансовия надзор в ЕС беше изготвен след дълги и тежки преговори между европейските депутати и Съвета на министрите. Договореният в крайна сметка текст представлява решителен завой от моментното статукво, подкрепяно от някои държави членки, към нова структура, характеризираща се със създаването на европейски надзорни органи с реални правомощия на ниво ЕС.

Според депутати, участвали в преговорите от страна на ЕП, това е единственият модел, който може да гарантира успеха на общия пазар в областта на финансовите услуги и в същото време да осигури защита срещу бъдещи финансови кризи.


По статията работи:

Admin Admin