ЕС дава 215 млн. евро за строителството на газопровода Baltic Pipe

Полският оператора за транспортиране на газ Gaz-System подписа споразумение за съфинансиране на проекта за строителство на газопровода  Baltic Pipe с агенцията за иновации към Европейския съюз, става ясно от съобщение на компанията. Субсидиите от страна на Европейския съюз са за 215 млн. евро. Те ще бъдат насочени за строителни дейности както за морската част, съединяваща газопроводите на Дания и Полша, така и за разширяване на полската газопроводна система.


Според прессъобщението, през януари тази година ЕК е отпуснала грант за получаване на субсидии по проекта на стойност 215 млн. европ. През 2017 г. и 2018 г. субсидиите са включвали инженерни дейности и са били в размер от 51 млн. евро. При извършеното изследване на проекта през 2015 г. той е получил финансиране от ЕС в размер от 0,4 млн. евро.

Общата сума на подкрепа от Европейския съюз по проекта Baltic Pipe е от порядъка на 266,8 млн. евро.

Полската Gaz-System и датската Energinet взеха инвестиционни решения и се договориха за съвместното строителство на газопровода. Мощността е 10 млрд. куб м газ годишно. Потреблението на газ в Дания през 2016 г. е били 2,5 млрд. куб м, става ясно от по-ранно съобщение на датския оператор. Газопроводът е с дължина от 900 км и дава възможност за доставка на природен газ от Норвегия през Дания за Полша и Швеция. Очакването е доставките на газ да започнат през 2022 г.

Стойността на газопровода се оценява та 1,6 – 2,1 млрд. евро, като разходите се разделят поравно между Gaz-System и Energinet. Проектът се състои от три основни компонента – газопровод по дъното на  Северно море, разширяване на датската газотранспортна система и строителство на компресорна станция в Дания, която трябва да осигури подаването на газ както за Дания, така и за Полша.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари