Естония, Латвия и Финландия създават единен регионален газов пазар от 2020 г.

Операторите на газотранспортните мрежи на Естония, Латвия и Финландия подписаха протокол за намерения за създаване на функциониращ по единни правила газов пазар от 2020 г., съобщи в петък пресслужбата на естонското държавно газоразпределителни и електро мрежово предприятие Elering.

„Операторите на газотранспортните и газоразпределителните мрежи на Естония, Латвия и Финландия Elering, Conexus Baltic Grid и Gasum подписаха протокол за намерения за създаване на функциониращ по единни правила газов пазар от 2020 г., когато ще бъде завършено строителството на газопровода Balticconnector между Естония и Финландия“, се казва в съобщението. Газовата връзка между Естония и Финландия ще бъде завършена от Balticconnector.


От 2020 г. трите държави ще хармонизират правилата за внос, транзит и фактурирането на природния газ, а през 2022 г. ще създадат единна газова зона, което ще повиши прозрачността на пазара на природен газ и конкуренцията между продавачите, се казва в съобщението.

В новите условия участниците на пазара във Финландия, Латвия и Естония ще имат равен достъп до цялата газотранспортна инфраструктура в пределите на единен пазар, свободно пренасяне на газ през границите без допълнителни разходи и бюрокрация. В частност Естония и Латвия ще могат да резервират обеми в подземното газохранилище на газ в Латвия, използвайки го в случай на повишаване на пазарните цени и за смекчаване на ценовите колебания на пазара, отбелязва Elering.

Balticconnector е първият газопровод между Естония и Финландия,  който обединява газовите мрежи на двете страни. Дължината на газопровода е 150 километра, от които 80 километра минават по дъното на морето, 22 километра по сушата във Финландия  47 километра през Естония. Освен това ще бъдат построени компресорни станции от двете страни на Финландския залив. Проектът се планира да бъде завършен през 2020 г.

Газопроводът трябва да осигури възможност за пренос между разпределителните системи на Естония и Финландия до 7,2 млн. куб метра газ на ден. Прогнозата е, че проектът ще повиши надеждността и сигурността на енергоснабдяването в целия регион. Стойността на проекта е почти 300 млн. евро, от които ЕС ще осигури 206 млн. евро.

 

https://elering.ee/soome-eesti-ja-lati-uhtlustavad-aastast-2020-gaasituru-korralduse







Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари