НАЧАЛО » свят

Ердоган ще перговаря по-ниски цени на газа от Иран

fb
3E news
fb
06-04-2015 06:49:00
fb

Турският президент Тайип Ердоган ще бъде на официално посещение в Иран утре 7 април, като една от основните теми на разговорите ще бъде намаление на цената на газа. Това заяви министърът на енергетиката и природните ресурси Танер Йълдъз, който на 7 април ще придружава президента на посещението му в Техеран.

Анкара по-рано обжалва пред Международния съд в Хага невъзможността за двустранно отстраняване на проблема с цените на горивата. "До май този процес ще приключи. В тази връзка, ние сме в очакване на новите предложения на Иран за цените. Това ще бъде обсъдено по време на посещението", заяви Йълдъз, цитиран от БГНЕС.

Турция купува от Иран 10 милиарда кубически метра газ годишно, а според някои оценки, цената надвишава цената на вносния руски и азербайджански газ. През 2005 г. Турция заведе първото дело в международния съд в Хага и получи 16% отстъпка и 900 млн. долара компенсации от Иран. Сега Анкара възнамерява да постигне 25% намаление на закупения газ.

Страните също възнамеряват да обсъдят перспективите за транспортиране на ирански газ до Европа през Турция. Тази възможност се отваря след положителното развитие в преговорите между "шесторката" и Иран, което в крайна сметка би трябвало да доведе до отмяна на санкциите срещу Иран. Турските власти по-рано заявиха, че смятат Иран като един от възможните източници за Трансанадолския газопровод.

цени на газ
Турция
Иран
По статията работи:

Галина Александрова