Енергийни сделки с американски eнергийни гиганти бяха обявени в Солун

ekathimerini.com

 

Основни енергийни сделки, включващи гръцки и американски интереси, бяха обявени на откритата на 7 септември конференция на Американската търговска камара, проведена в контекста на тазгодишния международен панаир в Солун.

 

В присъствието на американския Секретар по енергетика Марк Менезес, американския посланик в Атина Geoffrey Pyatt и представителят на ExxonMobil Tristan Aspray, гръцкият министър на енергетиката Георгиос Статакис обяви приключването на преговорите за концесионния договор за геодезия и оползотворяване на въглеводороди на юг и югозапад от Крит с консорциума Total-ExxonMobil-Hellenic Petroleum. Той добави, че договорът ще бъде подписан следващата седмица.

 

В контекста на конференцията в Солун, Public Gas Corporation (DEPA) и Gastrade също подписаха споразумение за участието на DEPA с 20% дял в терминала за плаващо съоръжение за регазификация (FSRU), което Gastrade развива край Александруполи. Източници казват, че някои въпроси относно цената и одобрението на членовете на борда са все още нерешени, докато окончателният дял на DEPA може да се промени, в зависимост от другите притежания, които могат да възникнат.

 

Главният изпълнителен директор на DEPA Dimitris Tzortzis потвърди също подписването на договор с американската компания Cheniere относно обема от втечнен природен газ (LNG), който трябва да бъде доставен през 2018 г. "Ние си сътрудничехме в продължение на много месеци с най-големия износител на природен газ в САЩ, сътрудничеството е уникално, тъй като се отнася до виртуален тръбопровод /маршрути, създадени за транспортиране на природен газ с камион, железопътен или морски транспорт/ през Атлантическия океан ", каза Tzortzis.

 

Министърът на енергетиката на САЩ Марк Менезес подчерта подкрепата на САЩ за газопроводите "Южен коридор": Транс-Адриатически тръбопровод (TAP), Транс- Анадолски (TANAP) и за междусистемната връзка Гърция-България (IGB). Той също така предаде силната опозиция на американския президент Доналд Тръмп и неговата администрация по проекти като Северен поток 2 и Турски поток , които, както каза той, ще укрепят квази-монополната позиция на Русия в по-широкия регион.

 

Преводът е публикуван в Бюлетина на Центъра за изследване на Балкански и черноморски регион

 

 Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари