Енергийната общност в ЕС смята, че "Турски поток" ще навреди на конкуренцията

Източник: Коммерсант.ру

Енергийната общност към ЕС обяви, че планираният от Газпром участък от газопровода ”Турски поток” за пренос на руски природен газ през Сърбия към Европа ще навреди на конкуренцията в региона, информира ”Ройтерс”. Тази седмица сръбският енергиен регулатор AERS разреши на "Газтранс" да работи по проекта, изключен от Третия енергиен пакет на ЕС.

Дружеството "Газтранс: е собственост на базираната в Швейцария "Южен поток Сърбия", в която руският Газпром държи 51% от акциите, а останалите са в ръцете на сръбската газова компания "Сърбиягаз".

Енергийната общност, организация на ЕС, която разширява енергийните политики на блока до евентуални бъдещи членки на Общността, коментира, че с това решение Сърбия е пропуснала възможността проектът да е в съответствие с европейските правила.

AERS отхвърли или фундаментално промени всички условия на Енергийната общност, свързани с "ънбъндлинг"-а, достъп на трета страна и тарифните регулации, каза заместник-директорът и юридически съветник на Енергийната общност Дирк Бушле. Той добави, че подобни молби не са простигнали и от газовите оператори в България и Унгария към регулаторите.

400-километровият участък в Сърбия се очаква да бъде завършен до 15 декември тази година. Той ще е с капацитет 13,88 милиарда кубични метра газ на година.

Междувременно руският вицепремиер Юрий Борисов заяви, че "Турски поток" е важен за Сърбия и за икономическото й развитие. Строителството на участъка в Сърбия не зависи само от Русия, но и от Унгария и България, обясни той пред агенция ТАНЮГ. Борисов отбеляза още, че премиерите на Унгария и България са заинтересовани газопроводът да преминава през Сърбия от границата с България до унгарската граница.

Припомняме, че България планира да построи нов газопровод в северната част на страната, който ще тръгва от компресорна станция "Провадия" и ще достига до сръбския гр. Зайчар. Проектът ще се финансира изцяло от "Булгартрансгаз".Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари