НАЧАЛО » свят

ЕК предлага провеждането на срещата за газа с Русия и Украйна да е през втората половина на януари

fb
3E news
fb
06-12-2018 11:04:00
fb

Европейската комисия (ЕК)  е предложила провеждането на тристранната среща за газа  във формат – Русия, Украйна и ЕК да е през втората половина на месец януари 2019 г. Това е съобщил пред журналисти министъра на енергетиката на Русия Александър Новак, съобщават руските информационни агенции.

„Вчера разговаряхме с Шефчович (вицепрезидент на ЕК по въпросите на енергийния съюз), по негово предложение срещата е отложена за януари месец. Планираше се да бъде на 11 декември, но сега от Европейската комисия дойде предложение за преместване на срещата през втората половина на януари“, е заявил Новак. Той е отбелязал дотогава ще се проведе друга среща на ниво експерти.

В сряда Европейската комисия и Украйна изразиха намерението си за провеждане на тристранната среща по темата за транзита на газ от Русия за ЕС през Украйна на политическо ниво в началото на следващата година.
Действащият договор за транзита на руски газ през Украйна изтича в края на 2019 г. Предишните тристранни преговори за транзита на газ между Русия, ЕК и Украйна се проведоха през месец юли в Берлин.

природен газ
транзит на руски газ през Украйна
ЕК
Марош Шефчович
Александър Новак
По статията работи:

Маринела Арабаджиева