НАЧАЛО » свят

ЕК не може да потвърди дата за тристранните газови преговори

fb
3E news
fb
24-06-2015 05:16:00
fb

Европейската комисия (ЕК) засега не може да потвърди дата за провеждане на тристраннните преговори за газ между Русия, Украйна и Европейския съюз, съобщава РИА Новости, позовавайки се на представител на ЕК.

По-рано агенция Блумбърг, позовавайки се на свои източници от европеската дипломация публикува съобщение, че тристранната среща може да се пронеде на 30 юни във Виена. „Засега не можем да потвърдим дата“, казва за изданието представител на ЕК, пожелал анонимност.

Министърът на Русия Александър Новак съобщи в сряда пред журналисти, че руското министерство досега не е съгласувало датата и мястото на провеждане на поредната тристранна среща за газа, както и за продължаване на консултациите по този въпрос. Той изрази очакване, че датата на новите тристранни перговори ще бъде определена на 24 юни.

Темата стана актуална, тъй като на 30 юни изтича срокът за отстъпката за газа за Украйна, предоставена от руското правителство. Освен това започва и срокът на нагнетяване на природен газ в газохранилищата за есенно-зимния период.

От ноември 2014 г. отстъпката в цената на газа за Украйна съставлява 100 долара за 1000 куб м и е в сила до края на ворото тримесечие на 2015 г.

По-рано заместник председателят на „Газпром“ Александър Медведев съобщи пред журналисти, че цента на руския газ за Украйна през третото тримесечие без отстъпката ще е 287,15 долара за 1000 куб метра. Фактически цената на руския газ за Украйна през второто тримесечие при отчитане на отстъпката от 100 долара, предоставяна от руското правителство съставлява 247,18 долара за 1000 куб м, съобщава Прайм.

 

 

 

тристранни газови преговори
ЕК
Русия
Украйна
природен газ
цени на руския газ
По статията работи:

Маринела Арабаджиева