НАЧАЛО » свят

ЕК може да повдигне в сряда обвинение срещу "Газпром" за злоупотреба с господстващо положение

fb
3E news
fb
20-04-2015 05:52:00
fb

Европейската комисия може да обвини в сряда руския енергиен гигант "Газпром" в злоупотреба с доминиращо положение на газовия пазар на Европейския съюз. Това твърди в своя публикация в. "Файненшъл таймс".

След формалното уведомяване на компанията ще последват антимонополни обвинения, които може допълнително да влошат и без това охладнелите отношения с основния доставчик на синьо гориво за Европа, допълва изданието. Новината се тиражира в навечерието на посещението в Атина на управителя на "Газпром" Алексей Милер.

Според Москва продължаващото вече повече от три години разследване се използва като политическо оръжие. Брюксел пък твърди, че отношението към "Газпром" е като към всяка други компания с бизнес в ЕС.

Списъкът с установени нарушения е готов още през миналата година, но формалното решение за отправяне на обвинението за злоупотреба се очаква да бъде взето сряда от колегията на 28-те еврокомисари.

Делото може да струва милиарди на „Газпром“, съобщава и The Daily Telegraph. Претенциите ще бъдат предявени в сряда, твърди и WSJ.

Едно от най-големите неизвестни в това дело касае това в каква степен Русия е готова да се подчини на решението на съда, ако „Газпром“ бъде признат за виновен. Ако компанията откаже да плати глобата, комисията (ЕК) може да прибегне към удържане на тези суми, които европейските купувачи дължат на „Газпром“, написа преди месец в статия по темата The Financial Times преди около месец.

 

Към това може да добавим, че делото, което започна на 27 септември 2011 г., съпроводено с най-големият антимонополен обиск в Европа може да влоши значително и без това обтегнатите отношения между Европа и Русия. Още повече, че точно сега през пролетта европейските компании започват кампания по нагнетяване на природен газ в газохранилищата. 

Газпром
ЕК
злоупотреба с господстващо положение
По статията работи:

Маринела Арабаджиева