НАЧАЛО » свят

ЕК е предложила провеждане на тристранни газови преговори през август

fb
3E news
fb
28-07-2015 04:58:00
fb

Европейската комисия е предложила провеждането на тристранните газови преговори във формат – ЕК, Русия, Украйна да се състоят през август. Министерство на енергетиката обсъжда предложението, заяви руският енергиен министър Алаксандр Новак, цитиран от РИА Новости.

По думите му, позицията на руската страна се заключава в това, че всички условия за доставка на руски газ за Украйна са създадени, а консултациите по условията за четвъртото тримесечие е целесъобразно да се проведат през септември.

Министърът на енергетиката на Украйна Владимир Демчишин в понеделник заяви, че разчита на провеждане на поредните тристранни преговори за газа да се проведат не по-късно от август, припомня агенцията.

Ние смятаме, че всички условия за покупка на газ са създадени, затова консултации могат да има само за обсъждане (на условията за покупка на руски газ ) през четвъртото тримесечие, но това естествено е септември. Европейската комисия предложи да се срещнем през август, ние обсъждаме“, каза Новак.

Последната тристранна среща за газа се състоя на 30 юни във Виена. Страните не подписаха никакви документи. Това бе отложено до оказване на финансова помощ на Украйна за закупуване на газ за зимата. „Нафтогаз“ прекрати закупуването на руски природен газ на 1 юли 2015 г.

Украйна към настоящия момент усилено търси средства за закупуване на необходимите количества природен газ и нагнетяването му в подземните газохранилища през есенно-зимния сезон. Заместник-председателя на „Нафтогаз“ Сергей Коновец на 16 юли каза, че украинската компания през септември-октомври разчита да получи за тази цел кредит от ЕБВР от 300 млн.долара, а ЕС може да отпусне кредит в същия размер на европейските доставчици на газ, за да нагнетят гориво в украинските подземни газохранилища. Демчишин каза, че очаква да получи тези средства до август.

 

 

тристранни газови преговори
Русия
ЕК
Украйна
Александр Новак
По статията работи:

Маринела Арабаджиева