НАЧАЛО » свят

Експерт: Русия може да преразгледа участието на САЩ в усвояването на руски ресурси

fb
3E news
fb
17-07-2014 03:57:00
fb

Русия трябва да обсъди възможността за преразглеждане на участието на американските компании в усвояването на руски ресурси от въглеводороди в отговор на въвеждените от САЩ нови санкции по отношение на Русия. Тоlа смята директорът на енергийния център към „Сколково” Григорий Вигон, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Според експерта, усложняването на условията за кредитиране поставя под заплаха осъществяването на големи проекти и това може в бъдеще да нанесе сериозни щети на руските нефтогазови компании. Днешните санкции не са критични, но следващите стъпки може да се окажат много осезателни.

„Що се касае до нефтогазовия сектор, то може да се преразгледа участието на американските компании в усвояването на руски ресурси с въглеводороди. Например да се прменят условията на работа на ExxonMobil в проекта “Сахалин-1”, преразглеждане на сделката на компанията за работата на шелфа с „Роснефт”, ограничаване на достъпа на американските компании за услуги в сектора на нефта, в това число и за разработка на трудноизвлекаеми запаси. Тогава ние не само ще отговорим на САЩ, но ще дадем и ясен сигнал на европейците, че присъединяването към санкциите може да повлияе и на техния бизнес”, смята Вигон, добавяйки, че само усещането от американските компании на подобни мерки от страна  на Русия може да ги накара да обяснят на американската администрация, че икономическите интереси са по-важни от политическите амбиции и да спрат този процес.

Той отбеляза също така, че в случая трябва да се провежда по-осмислена политика с европейците, да се създадат преференции за техните компании, благоприятни инвестиционни условия. Например да се привлекат в разработването на стратегически находища, активно да се създават съвместни предприятия и консорциуми.

Exxon Mobil
Роснефт
санкции
сащ
Русия
По статията работи:

Маринела Арабаджиева