НАЧАЛО » свят

Евросанкциите няма да включват шефовете на големи руски енергийни компании?

Първоначалният списък от 120 -130 имена ще бъде сведен до няколко десетки преди европейските министри на външните работи да вземат окончателно решение в Брюксел по-късно днес, посочиха дипломати.

fb
3E news
fb
17-03-2014 01:31:00
fb

Санкциите, които ЕС планира да наложи на руски и кримски представители най-вероятно няма да включват шефовете на големи руски енергийни компании. Това съобщи австрийският министър на европейските и международните въпроси Себастиан Курц, цитиран от Ройтерс и БТА.

В интервю за държавната радио-телевизионна компания О Ер Еф Курц посочи, че вчерашният референдум в подкрепа на присъединяването на Крим към Русия е неприемлив и ще предизвика визови забрани и замразяване на активи на политически и военни представители, които са подкрепили референдума.

Точният списък на хората, които ще фигурират в черния списък, все още се изготвя от външните министри, допълни Курц.

Германският вестник "Билд" писа в петък, че мерките ще засегнат ръководителя на руския газов монополист "Газпром" Алексей Милер и на руския петролен концерн "Роснефт" Игор Сечин. Това не се очаква на този етап, заяви Курц, когато бе попитан за двамата руснаци.

По думите на вицепрезидента на "Роснефт" Михаил Леонтиев, действията на ЕС в случая са „глупави, дребнави и очевидно вредни преди всичко за самия него“, защото ще засегнат западните партньорски компании.

Представител на „Газпром“ коментира пред "Коммерсантъ", че въвеждането на санкции срещу Алексей Милер ще „помогне на бизнеса на европейските авиокомпании: партньорите ще летят при нас“.

"Роснефт" притежава в САЩ 30% от проекта с трудноизвлекаем нефт La Escalere в басейна в Делауеър, Западен Тексас. На нея, чрез дъщерната кандска RN Cardium Oil Inc., принадлежат и 30% от проекта Cardium.

Според Курц безразборното подбиране на бизнес ръководители би било грешна стъпка. Първоначалният списък от 120 -130 имена ще бъде сведен до няколко десетки преди европейските министри на външните работи да вземат окончателно решение в Брюксел по-късно днес, посочиха дипломати.

Украйна
санкции на ЕС
ръководители на големи руски енергийни компании
Газпром
Роснефт
По статията работи:

Галина Александрова