НАЧАЛО » свят

Европейската комисия и Украйна създават работна група по енергетика

fb
3E news
fb
20-03-2014 09:44:00
fb

Европейската комисия и Украйна взеха решение за създаване на работна група по енергетика, която ще се заеме в частност с въпросите по реверса на природен газ.

„Комисията ще започне работа още през следващата седмица”, каза комисарят по енергетика Гюнтер Йотингер.

От своя страна украинският енергиен министър Юрий Продан изрази опасение, че през тази година Украйна „може да има проблем с дставките на газ от Русия”. Той отбеляза също така, че страната може да има затруднения и със заплащането на руския газ, тъй като тя „ще престане да получава бонуси за базираният в Крим руски Черноморски флот”.

На свой ред еврокомисарят по енергтиката Гюнтр Йотингер призна, че Словакия има готовност да продължи преговорите, не още не е готова да подпише меморандум за рверсивни доставки на газ за Украйна.

„Словакия може да обезпечи обратен транзит (реверс) на ниво от 8-10 млрд.куб метра годишно. Ние вече имаме меморандум за взаимно разбирателство, подписан от украинската страна, той обаче не е подписан от Словакия. Аз получих уверение от ръководството на страната, че тя още не е готова да подпише този документ, но е готова да продължи преговорите с новото правителство на Украйна и с Европейската комисия”, каза Йотингер, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Той изрази надеждата, че до края на април ще приключат преговорите за реверсивни доставки на газ между Украйна и Словакия и, че системата ще може да бъде пусната до края на 2014 г.

реверсивни доставки на газ
транзит на газ
Украйна
Словакия
ЕК
Йотингер
Юрий Продан
По статията работи:

Маринела Арабаджиева