НАЧАЛО » свят

Европарламентът с ключова роля в икономическото управление

Да действа като пожарната команда срещу огъня в Европа, призова Оли Рен

fb
3E news
fb
24-11-2010 03:45:47
fb

 

Председателят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Jean-Claude Trichet подчерта в дебат в понеделник вечер в ЕП, че Европейският парламент ще играе ключова роля при подобряването на модела на икономическо управление, предложен от Европейския съвет. Предложеният план според него "не отговаря на това, което ЕЦБ смята за необходимо".

По време на дебата относно дейността на ЕЦБ през 2009 г., Jean-Claude Trichet подчерта пред депутатите, че ЕЦБ драстично е свалила заемните лихви през 2009 г. до 1% и е изготвила мерки за кредитно подпомагане на банки в затруднения, като същевременно представи действията, които банката е предприела в областта на пазарите на дългове в Еврозоната.

 

Той критикува тенденцията ЕС да се използва като изкупителна жертва и да се обвинява еврото, "здрава и стабилна валута", за сегашните икономически трудности. В случая проблемът не е в еврото, а в "икономическата нестабилност, предизвикана от зле провеждани фискални политики" и "слабо управление на икономиката" от страна на някои държави членки, заяви Trichet в заключение.

 

Olli Rehn, комисар по икономическите и монетарните въпроси, изтъкна, че помощта, която скоро ще бъде отпусната на Ирландия, ще гарантира стабилността в цялата Еврозона. Според него преговорите с ирландското правителство трябва да завършат към края на ноември. Трябва да действаме като пожарна команда, гасейки огъня в Европа", каза Olli Rehn, като според него всички държави членки биха изпитали много по-големи затруднения без "предпазния щит на ЕС".Трябва да се отговори на притесненията на гражданите

 

 

Трябва да мислим за нашите граждани", заяви Jean Paul Gauzes (EНП, Франция), и "да комуникираме по-добре всички необходими промени", като според него притесненията на европейските граждани не могат да бъдат разрешени само от действията на ЕЦБ, а са необходими по-решителни политически действия.

Sylvie Goulard (AЛДE, Франция) изтъкна в своето изказване, че благодарение на Лисабонския договор ще се състои обществен дебат относно реформата на икономическото управление. Тя подчерта, че настоящата дългова криза трябва "да ни подтикне да отидем дори още по-далеч, отколкото предложенията на Комисията за икономическото управление", като ЕП трябва да има надзорна роля в процеса.

George Sabin Cutas (С&Д, Румъния) призова за "постоянен механизъм за защита на Еврозоната от спекулативни атаки", който да бъде управляван от ЕЦБ, като същевременно би могло да се мисли за създаване на Европейска агенция за кредитен рейтинг. Според него е необходимо създаването на работни места да се прибави към фискалната консолидация като параметър за политически решения, за да не се възпрепятства потенциалът за дългосрочно възстановяване поради строгите мерки за икономии.

 

ЕП ще гласува във вторник резолюция относно дейността на ЕЦБ през 2009 г.

 


По статията работи:

Admin Admin