НАЧАЛО » свят

Еврогрупата обсъжда пакета реформи, предложен от Гърция

Ако той не бъде приет, може да последват избори в страната, заплаши Янис Варуфакис

fb
3E news
fb
09-03-2015 12:00:00
fb

 

Финансовите министри на страните от еврозоната ще обсъдят на заседанието си в Брюксел предложените от гръцкото правителство реформи. В предвидените от Атина мерки са борбата с укриването на данъци и пресичане на контрабандата на горива и  цигари, пише  econ.bg.

Също така от Атина искат да спре отнемането на домовете на бедните длъжници, безплатно здравеопазване и електричество за тези, които не могат да плащат. От своя страна от еврозоната настояват за намаляване на пенсиите и повишаване на ДДС.

В края на миналата седмица гръцкият финансов министър Янис Варуфакис изпрати писмо до председателя на Еврогрупата Йерун Дейселблум. В него той посочва първия кръг от реформи, които ще бъдат предприети от властите в страната, за да бъде осигурена допълнителна финансова помощ от международните кредитори.

В свое интервю за италианското издание „Кориере дала сера“ Варуфакис коментира, че Гърция ще бъде изправена през предсрочни избори или референдум, в случай, че финансовите министри от еврозоната отхвърлят реформите.

„Може да има проблеми, но както каза нашия премиер, ние можем да се върне по пътя на изборите или да поискаме референдум за това дали да приемем условията, поставени от Европейския съюз относно по-нататъшна спасителна финансова помощ за Гърция“, казва той.

Финансовият министър допълва още, че все още липсва отговор от страна на Европа по отношение на неговото предложение за замяна на дълга на Атина с облигации, които да са обвързани с номиналния икономически растеж, допълва БНР.

„Бих искал Европа да разбере, че това ще бъде начин да изплатим повече от нашите задължения, а не по-малко”, обяснява той. По думите на Варуфакис има достатъчно средства за изплащането на пенсии и на заплати в държавната администрация. Той казва още, че не се налага страната да тегли нов заем.

Междувременно миналата седмица Атина изплати първия транш от 310 млн. евро от заема, отпуснат от Международния валутен фонд (МВФ). Страната успя да се издължи преди изтичането на крайния срок за това.

До края на март кабинетът на премиера Алексис Ципрас ще трябва да изплати общо 1,5 млрд. евро на международната организация. Те трябва да бъдат платени съответно на 13-ти, 16-ти и 20-ти март.

Гърция
пакет реформи
заседание на Еврогрупата
извънредни избори
По статията работи:

Галина Александрова