НАЧАЛО » свят

Дългът на големите петролни компании в света достигна рекордните 184 млрд.долара

fb
3E news
fb
24-08-2016 03:25:00
fb

Дългът на големите световни енергийни компании Exxon Mobil, Royal Dutch Shell, BP и Chevron достигна рекордните 184 милиарда долара, основно заради спада на цените на петрола, пише вестник The Wall Street Journal.

Нивото на дълга този път е два пъти по-голямо от това през 2014 г., когато започна спад на световните цени на петрола: от 115 долара за барел от сорта Brent до 36 долара към края на миналата година и под 30 долара през тази година.

"Преди десет години тези четири компании се обясняваха пред Конгреса по повод техните „свръхдоходи“, а сега не могат да покрият разходите си с нормалния паричен поток“ , отбелязва вестникът.

Шефовете на BP, Shell, Exxon и Chevron увериха инвеститорите, че ще генерират достатъчно средства през 2017 г., за да осигурят нови инвестиции и дивиденти, но някои акционери са настроени скептично.

Тези компании не могат да поддържат настоящите дивиденти при цени от 50-60 долара за барел“, коментира з аизданието мениджъра на Carmignac Commodities Fund, Michael Hulme

Впрочем, дългът на компаниите продължава да расте, независимо от свиването на милиардите долари от инвестиции в нови проекти и текущи операции. Плащанията по кредитите може в разстояние на много години да се отразява негативно на данните на компаниите, пречейки им да осъществяват инвестиции.

Те просто не правят разходи, за да увеличат производството“, съобщава за изданието миниджърът от Guinness Atkinson Asset Management Inc в Лондон Jonathan Waghorn.

Според данните за второто тримесечие дълга на Shell достига 75 млрд.долара, което в значителна степен се обяснява от придобиването на BG Group.

Ние през 2016 г. се намираме в преходен етап“, казва шефът на компанията Бен Бан Берден. Анализаторите и инвеститорите обаче смятат, че продължаващото понижение на цените на петрола затруднява възможността на компаниите да погасят дълга.

Въпросът е в това дали те ще могат през тази и следващата година те да направят нещо радикално, като намаляване на дивидентите?“, казва за изданието старши анализатора от Macquarie Capital, Iain Reid.

 

дълг
петролни компании
Exxon Mobil
Royal Dutch Shell
BP
Chevron
По статията работи:

Маринела Арабаджиева