Дългът на големите нефтогазови компании е скочил 3 пъти за година

Чистият дълг на големите нефтогазови компании в света от началото на 2016 г. е нараснал 3 пъти и в случай на нов срив на цените на въглеводородите много от тях може да престъпят опасната граница.

Общият дълг за последните 12 месеца на 15-те големи североамерикански и европейски петролни компании е нараснал с 97 млрд.долара – до 383 млрд.долара. Според данните за първото тримесечие на 2016 г. чистият дълг на повечето от големите компании се е увеличил няколко пъти заради срива на цените, става ясно от публикация на The Financial Times.

Независимо от положителната тенденция през последните седмици, в частност и увеличението над 49 долара за барел, компаниите са заплашени от значителни разходи, свързани с изплащането на дивиденти и инвестиции в нови проекти.

Чистите задължение на Shell например са нараснали до 19 млрд.щатски долара. За намаляване на загубите компанията смята да съкрати нови 12,5 хил.души.

Чистите задължения на ExxonMobil към края на месец март се увеличават до 38,3 млрд.щатски долара, от 27,6 млрд.долара година по-рано.

Дългът на BP нараства с 6 млрд.долара – до 30,6 млрд.щатски долара. Според данните, за пълвото тримесечие на 2016 г. дългът на компанията е съставлявал 583 млн.долара. За сравнение, през същия период на 2015 г. компанията е регистрирала печалба от 2,602 млрд.щатски долара. През януари 2016 г. компанията съобщи, че смята да съкрати в разстояние на 2 години 4 хил. Души, от които 600 работят на шелфа на Северно море.

Не по-добра е и ситуацията в Русия. Според Sberbank CIB, ако Газпром“ не преразгледа разходите си рискува да увеличи дълга си.

Според прогнозите дългът на компанията, който в края на 2015 г. е бил в размер от 29 млрд.долара за 2-3 години ще нарасне два пъти. Според междунарадната счетоводна отчетност печалбата на компанията е нараснала пет пъти и е 787,1 млрд.рубли, но сумата на дълга се е увеличила с 26%.

Неотдавна международни експерти предупредиха, че заради свиването на инвестициите в геоложки проучвания и съкращенията на персонал, намалява откриването на нефтогазови находища в света.

През 2015 г. средното съотношение на замяна на запасите за 7 от големите нефтогазови компании в света е било 75 на сто.

 Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари