НАЧАЛО » свят

До няколко часа ще бъде възстановено електроснабдяването в Крим, обеща руският енергиен министър

fb
3E news
fb
23-11-2015 11:12:00
fb

Електроснабдяването на Крим ще бъде възстановено в разстояние на няколко часа, това съобщава ТАСС, цитирайки министъра на енергетиката на Русия Александър Новак.

„Електроснабдяването на Крим ще бъде възстановено в разстояние на няколко часа, след завършване на ремонтните дейности от бригадите, заети с възстановяването“, каза той.

Новак съобщи също, че Украйна заявява, че няма достатъчно сили и средства за възстановяване на електроснабдяването на Крим. „Украинската страна няма достатъчно сили и средства, за да възстанови електроснабдяването, казват украинските колеги“, каза той.

Както съобщава ситуационно-авалитичният център на Министерство на енергетиката на Русия, без електроснабдяване в Крим към 8 часа московско време остават 1,66 млн.души. Социално значимите обекти в град Севастопол са захранени от резервни източници. Собствените мощности в Крим са от 366 Мвт, в това число и мобилните станции, които произвеждат 232 Мвт.

Както бе съобщено по-рано, Крим остана без доставка на електроенергия от Украйна в нощта на 22 ноември. Според информацията от Киев, причина е взрив на стълбовете за пренос на електроенергия до поуострова.

Към настоящия момент всички големи градове в Крим вече са включени към електроснабдяване, но заради недостиг на собствени мощности, на полуострова е въведен график за населението за електричество и водоснабдяване. Всички социални обекти са включени към резервни източници на електрозахранване.

По-рано агенцията съобщи, че взривяването на стълбовете на далекопровода в украинската Херсонска област, който пренася енергия и за Кримския полуостров, е причинил аварийно намаляване на мощността на украинските АЕЦ. Агенцията се позова на представител на украинската енергийна компания „Укренерго” пред телевизия „112.Украйна”.

След взривяването на стълбовете заради рязкото намаляване на товара, се е наложило спирането на два от блоковете на ТЕЦ „Приднестровск” и „Углегорск”, както и аварийно намаляване на украински АЕЦ с 500 МВт. Това са Запорожката и Южноукраинската АЕЦ.

Според представителя на компанията ремонтът на разрушените стълбове може да отнеме три или четири дни, но след като аварийните бригади получат достъп до повредените места. Полуостровът се захранва по четири високоволтови линии, идващи от Украйна. Властите в Крим въведоха извънредно положение. Понеделник бе обявен за почивен ден.

В Крим предполагат, че организаторите на енергийната блокада на полуострова са депутатите от Върховната рада на Украйна Мустафа Джемилев и Рефат Чубаров, както и бившият вицепремиер на Крим Ленур Ислямов. По-рано те обявиха намеренията си да спрат електрозахранването на Крим.

Остава неясно дали организаторите на „блокадата на Крим” в Украйна продължават да не дават достъп до разрушените стълбове на далекопроводите. 

 

Крим
електроснабдяване
Украйна
Русия
Александър Новак
По статията работи:

Маринела Арабаджиева