НАЧАЛО » свят

Гърция, Унгария, Сърбия, Македония и Турция ще работят за жизнеспособен търговски вариант за пренос на газ

fb
3E news
fb
07-04-2015 09:58:00
fb

Гърция, Сърбия, Македония, Унгария и Турция подкрепят диверсификацията на маршрутите и източниците за транспортиране на природен газ за Европа през Турция, се казва в декларация за укрепване на енергийното сътрудничество, която външните министри на четири страни и министърът по европейските въпроси на Турция подписаха във вторник след преговорите в Будапеща.

 

„Изразяваме подкрепата си за създване на търговски жизнеспособен вариант за диверсификация на маршрутите и източници за транспортиране на природен газ от Турция през територията на нашите страни за страните от Централна и Югоизточна Европа и други страни“, се казва в документа, разпространен от пресслужбата на министерство на външните работи на Гърция.

 

В декларацията се отбелязва, че вече са осъществени или планирани няколко инфраструктурни газови проекта, които са насочени към подобряване на доставките на национално и регионално ниво.

 

Според авторите на декларацията това ще даде възможност на държавите участнички да подкрепят енергийните пазари на Турция и ЕС посредством Южен газов коридор, а също така ще даде нови възможности за икономическо развитие на региона чрез свързване на газовата инфраструктура на петте страни с финансовата подкрепа на ЕС. Страните смятат да подобрят работата на хранилищата за природен газ с цел облекчаване на сезонния баланс и повишаване на енергийната сигурност в случай на проблем с доставките.

 

Декларацията изразява само политическа цел, необходими са обсъждания и по-нататък, както и диалог по конкретни въпроси между държавите участнички и заинтересованите компании, се казва в документа, цитиран от РИА Новости.

газ
газови доставки
диверсификация на газовите доставки
Турция
Гърция
Сърбия
Македония
Унгария
По статията работи:

Маринела Арабаджиева