Гърция, Унгария, Сърбия, Македония и Турция ще работят за жизнеспособен търговски вариант за пренос на газ

Гърция, Сърбия, Македония, Унгария и Турция подкрепят диверсификацията на маршрутите и източниците за транспортиране на природен газ за Европа през Турция, се казва в декларация за укрепване на енергийното сътрудничество, която външните министри на четири страни и министърът по европейските въпроси на Турция подписаха във вторник след преговорите в Будапеща.

 

„Изразяваме подкрепата си за създване на търговски жизнеспособен вариант за диверсификация на маршрутите и източници за транспортиране на природен газ от Турция през територията на нашите страни за страните от Централна и Югоизточна Европа и други страни“, се казва в документа, разпространен от пресслужбата на министерство на външните работи на Гърция.

 

В декларацията се отбелязва, че вече са осъществени или планирани няколко инфраструктурни газови проекта, които са насочени към подобряване на доставките на национално и регионално ниво.

 

Според авторите на декларацията това ще даде възможност на държавите участнички да подкрепят енергийните пазари на Турция и ЕС посредством Южен газов коридор, а също така ще даде нови възможности за икономическо развитие на региона чрез свързване на газовата инфраструктура на петте страни с финансовата подкрепа на ЕС. Страните смятат да подобрят работата на хранилищата за природен газ с цел облекчаване на сезонния баланс и повишаване на енергийната сигурност в случай на проблем с доставките.

 

Декларацията изразява само политическа цел, необходими са обсъждания и по-нататък, както и диалог по конкретни въпроси между държавите участнички и заинтересованите компании, се казва в документа, цитиран от РИА Новости.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
1 коментари
  • 0 0
    1
    Велев
    Поне засега Южният коридор се вижда като конструкт от Транс-кавказкия, - анадолския и -адриатическия газопроводи. "Тесла", за който се събират комшиите, ще бъде едно от разклоненията на Транадриатическия. Следващото можело да бъде по трасето за Хърватска - Източноадриатически ГП.
    Напиши отговор