НАЧАЛО » свят

Гърция разчита да се договори с кредиторите на 24 април

fb
3E news
fb
06-04-2015 02:50:00
fb

Министърътна финансите на Гърция Янис Варуфакис се надява на постигане на предварителна договореност с международните кредитори по враме на заседанието на министрите на финансите на страните членки на Еврогрупата на 24 април. Това съобщава гръцкото издание „Нефтемборика“. По думите на министъра тогава трябва да е сигурен първият резултат от преговорите. През миналата седмица Гърция представи за разглеждане от кредиторите на нов пакет от реформи с надежда да ги убеди да отблокират останалите траншове от финансова помощ, но този пакет не получи одобрението на ЕС и Международния валутен фонд (МВФ).

 

По-рано в хода на срещата с директора на МВФ Кристин Лагард, финансовият министър на Гърция потвърди, че независимо от недостига на средства правителството обещава да заплати сумата от 450 млн. долара на 9 април в съответствие с глафика за обслужване на дълга.

Дори ако Гърция се справи с плащанията на 9 април, тя ще трябва да намери 1,4 млрд. евро за погасяване на краткосрочните облигации на 14 април и още 1 млрд. евро на 17 април.

Истината е, че Гърция през тази година трябва да погаси към МВФ около 9,7 млрд. евро.

МВФ
Гърция
ЕС
По статията работи:

Маринела Арабаджиева