Гърция продаде държавния си газов оператор на Азербайджан

С прехвърлянето на 66% от акциите на ДЕСФА Атина си осигури участие в трансграничния газопровод ТАП

Гърция продаде държавния си газов оператор на Азербайджан

С прехвърлянето на 66% от акциите на ДЕСФА Атина си осигури участие в трансграничния газопровод ТАП

Гърция продаде 66% от акциите на държавния газов оператор ДЕСФА за 400 млн. Евро на националната петролна компания на Азербайджан "Сокар", съобщи БНР. По този начин Анита си гарантира участие в трансадриатическия газопровод ТАП.

Притисната от кредиторите да ускори приватизацията, Гърция ратифицира днес сделката за продажбата на основния пакет акции на газовия оператор. Трансферът на азерски газ през Гърция, Албания и Италия се счита като най-рентабилен проект за транспортиране на гориво от Каспийско море към Западна Европа. Това е най-мащабната чуждестранна инвестиция в Гърция от началото на кризата.

Гръцкото правителство продължава преговорите за приватизацията и на Държавната компания за продажба и доставка на природен газ за големи потребители - ДЕПА. Европейският съюз се противопостави на намерението на Атина да продаде газовия холдинг руската държавна компания "Газпром", която предлагаше 2 млрд. евро. Руснаците оттеглиха офертата си, но не и интереса за присъствие на гръцкия енергиен пазар.

Агенция за приватизация е готова да възобнови търга за ДЕПА с променени условия, удобни на Москва и Брюксел, припомня БНР.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари