НАЧАЛО » свят

Гърция представя пълния списък с икономически реформи на ЕС

Атина няма да получи пари, ако се спази ангажиментите си, обяви Ангела Меркел

fb
3E news
fb
20-03-2015 02:19:00
fb

Съвсем скоро Гърция ще представи пълният списък с готвените икономически реформи, за да бъде отключена програмата за финансова помощ. Това обеща премиерът на страната Алексис Ципрас след среща с европейските партньори в Брюксел, продължили до късно вечерта в четвъртък (20 март), съобщава „Ройтерс“.

 

Три-часовата среща беше по инициатива на Ципрас. Той поиска провеждането на поредните разговори, за да се избегне опасността от излизане на Атина от еврозоната. След срещата гръцкият министър-председател сподели, че е останал с оптимистични очаквания след обсъжданията.

 

От друга страна обаче немският канцлер Ангела Меркел потвърди позицията на страната си, че Гърция няма да получи никакви пари докато не започне да изпълнява поетите ангажименти към международните кредитори.

 

„Този списък с реформи трябва да отиде по-далеч от направените предишни предложения и да покаже, че Гърция планира да постигне целите заложени в настоящата спасителна програма. Надяваме се, че списъкът с реформи ще бъде представен скоро“, коментира Меркел по отношение на обещанията на Ципрас за пълния списък с реформи.

„На вчерашната среща беше обсъдено, че след като ние представим по-подробен списък с реформи на Еврогрупата, ще можем да разчитаме на замразеното в момента финансиране за гръцката икономика“, обяви говорителят на гръцкото правителство Габриел Сакеларидис, цитиран от БНР.

 

Днес (20 март) от Съвета на Европейския съюз направиха официално изявление, в което се посочва:

“Ние се придържаме напълно към споразумението на Еврогрупата от 20-и февруари. В духа на взаимно доверие всички ние сме ангажирани да се ускори работата и тя да се приключи възможно най-бързо. 

 

В рамките на споразумението на Еврогрупата от 20-и февруари гръцките власти ще имат право на собствени реформи и ще трябва да представят пълен списък на тези конкретни реформи в следващите дни. 

 

Ние отново потвърждаваме практическото споразумение на процеса - политическите преговори, които се проведоха в Брюксел и мисиите за установяване на фактите, които се намират в Атина. Еврогрупата е готова да заседават отново възможно най-скоро.”.http://econ.bg/

ЕС
Гърция
икономически реформи
По статията работи:

Маринела Арабаджиева