НАЧАЛО » свят

Гърция може да стане изгоден партньор за „Газпром“, според Forbes

fb
3E news
fb
13-04-2015 09:38:00
fb

 

Гърция ще помогне на газовите компании от Русия и Турция да осъществят свой план за доставка на енергоносители за страните от Европейския съюз. В отговор тя се надява да получи финансови дивиденти за експлоатация на газопровода.

Гърция ще стане много полезен партньор за „Газпром“ по организация на доставките на руски газ за Европа, пише Forbes.

 

“Гърция може и да не изглежда идеален съюзник, но нейното географско положение ще помогне на газовите компании от Русия и Турция да получат от Европа това, което им е необходимо“, отбелязва изданието.

 

Премиерът на страната Алексис Ципрас и министърът на енергетиката на страната Панайотис Лафазанис подписаха меморандум за сътрудничество с „Газпром“ и руското правителство, което ще позволи диверсифициране на доставките на руски газ в Европа, заобикаляйки Украйна, а Гърция ще се превърне в транзитен хъб, обяснява Forbes.

 

Новият маршрут за доставки за газ за Европа, заобикаляйки Украйна ще изисква разходи за „Газпром“. „Това е по-скоро сделка с недвижими имоти и политическа сделка, отколкото инвестиции“, смята изданието.

 

От своя страна Гърция се надява на „значителни финансови дивиденти от експлоатацията на газопровода“, цитира Fоrbes думите на Лафазанис. Освен това руското правителство е обещала сваляне на ембаргото за внос на гръцки селскостопански продукти в Русия, пише изданието.

Според Forbes, Турция като цяло подкрепя плановете на „Газпром“, а турската компания Botas Petroleum Pipeline Corporation с желание се възползва от спирането на проекта „Южен поток“ и строителството вместо него на „Турски поток“.

газов хъб
Турски поток
Гърция
Панайотис Лафазанис
По статията работи:

Маринела Арабаджиева