НАЧАЛО » свят

Гърция може да стане газов център на Югоизточна Европа

fb
3E news
fb
17-08-2017 03:21:00
fb

Гърция може да осъществи плановете си за газов център на Югоизточна Европа, благодарение на интереса на инвеститорите от придобиването на гръцкия оператор на газоразпределителната мрежа DESFA и нарастването на вътрешното търсене на природен газ.

Както се казва в съобщението на Hellenic Republic Asset Development Fund (HRADF) – агенцията, отговаряща за приватизацията на държавните активи, н рамките на споразумение с международните кредитори интересът си към придобиване на оператора са изразили 10 потенциални купувача. Сред тях са австралийската банка  Macquarie, консорциум съставен от италианската Snam, белгийската Fluxys, холандската  Gasunie и испанската Enagas, както и  катарската Powerglobe.

„Може с увереност да се твърди, че това е в резултат на голямото доверие от страна големите играчи и усилията за либерализиране на вътрешния пазар на природен газ, както и превръщането в регионален център за търговия с газ“, заявява в интервю за  Interfax Natural Gas Daily анализаторът от консултантската компания Greek Energy Forum Дария Ночевник.

Колегата й от центъра за анализи  European Policy Center Марко Джули отбелязва, че страната има отлична възможност да подпомогне диверсификацията на газовите доставки за Югоизточна Европа, което регион е и най-уязвимият в ЕС.
Приватизацията на DESFA, според условията на споразумението с кредиторите трябва да завърши през тази година. Претендентите трябва да подадат заявление в HRADE.

Търсенето на газ в Гърция, според изданието се възстановява. Според данните за тримесечието на ЕС а газовите пазари, през първото тримесечие на 2017 г. търсенето се е увеличило с 44 % в годишно изражение.

Правителството планира дела на газа и възобновяемите енергийни източници през 2026 г. да достигне до 70%, което означава продължаване на ръста на търсенето на природен газ в Гърция.

DESFA
Hellenic Republic Asset Development Fund (HRADF)
Гърция
газов център
природен газ
По статията работи:

Маринела Арабаджиева