НАЧАЛО » свят

Гърция и Русия може да се договорят за „Турски поток“ по време на посещението на Ципрас в Москва

fb
3E news
fb
05-04-2015 05:26:00
fb

 

Гръцкият министър на околната среда и енергетиката Панайотис Лафазанис се надява на постигане на договореност по проекта за морския газопровод „Турски поток“ в хода на работното посещение на 8-9 април на премиера на Гърция Алексис Ципрас в Москва. Това заявява той в интервю, публикувано във в. „Авги“.

 

Лафазанис беше на посещение на 30 март в Москва, където проведе преговори с министъра на енергетиката Александър Новак и председателя на „Газпром“ Алексей Милер в рамките на подготовката на посещението на Ципрас в руската столица. По думите на министъра, „проведените срещи в Москва и резултатите от тях може да отворят нова глава не само в енергийните, но и като цяло в икономическите и политическите отношения между Русия и Гърция“.

 

Надявам се, че това е нова, перспективна историческа възможност за превръщане в конкретни споразумения не само за руския газопровод (“Турски поток“), но и в по-широк план. Аз имам усещането, че посещението на Алексис Ципрас в Москва и срещата му с Владимир Путин може да е важно събитие в тази посока. Нова глва в развитието на гръко-руското сътрудничество, което ще включва и руският газопровод на гръцка територия може да промени коренно и много позитивно политическата картина в нашия регион и Европа“, казва Лафазанис.

 

Прокарването на гръцко-руско споразумение (по повод „Турски поток“) безусловно ще засили значително преговорните позиции на нашата страна при преговорите с Европейския съюз, особено когято ЕС се отнася към новото гръцко правителство с невероятна превзетост, а към страната като към полуколония, подходяща само за „опитни животни“ за премахване на всякакви социални завоевания в Европа“, смята министърът.

 

Вестник „Вима“, съобщавайки за резултатите от посещението на Лафазанис в Москва отбелязва, че „гръцката делегация и изразила изключително голям интерес към продължаването на гръцка територия на „Турски поток“ - руският газопровод, по който ще се транспортира руски газ през Черно море до гръцко-турската граница“.

 

Лафазанис подчера, че гръцката делегация по време на посещението си в Москва е била информирана подробно за „Турски поток“, който както се оказва, ще достигне гръцко-турската граница в края на 2019 г. Разширението на „Турски поток“ ще бъде съпроводено със съществени изгоди за нашана страна“, отбеляза Лафазанис, подчертавайки, че окончателното решение обаче ще бъде взето от правителството на Гърция и премиерът Алексис Ципрас, който ще посети Москва в началото на април“, цитира и двете издания ТАСС.

Турски поток
Русия
Гърция
Панайотис Лафазанис
Алексис Ципрас
По статията работи:

Маринела Арабаджиева