НАЧАЛО » свят

Гърция е фалирала и никога няма да плати дълговете си, обяви Варуфакис

Еврогрупата стартира преговори с Атина в сряда

fb
3E news
fb
10-03-2015 03:10:00
fbГърция е най-фалиралата държава в света и европейските лидери знаят много добре, че Атина никога няма да плати всичките си дългове. Това коментира гръцкият финансов министър Янис Варуфакис в интервю за немска медия, пише „Ройтерс“.

„Умните хора в Брюксел, Франкфурт и Берлин знаят, че Гърция никога няма да успее да изплати всичките си дългове. Но те не обръщат внимание на факта, че страната е банкрутирала и не разполага с достатъчно средства“, коментира Варуфакис.

По неговите думи отпускането на най-големия кредит в историята на най-банкрутиралата държава с корумпирана банкова система е „престъпление срещу човечеството“, пише  econ.bg.

От друга страна немското издание „Билт“ побърза да коментира думите на гръцкия финансов министър. Според публикация новото правителство на южната ни съседка очаква „всички да играят по свирката им“. „Трябва да бъде сложен край на тази лудост. Европа не трябва да постъпва глупаво“, се казва в коментар в изданието.

След срещата си в Брюксел в понеделник (10 март) финансовите министри на страните от еврозоната се обединиха около мнението, че Гърция „няма време за губене“. Те се съгласиха разговорите с Атина по отношение на предлаганите от страната реформи да продължат в сряда.

Целта е в резултат на тях да бъде постигнат консенсус между членовете на Еврогрупата и властите в европейската страна, който да позволи възстановяването на финансовата помощ от страна на международните кредитори.

„Гърция няма да получи достъп до никакви спасителни фондове, докато не започне да прилага реформите, договорени с кредиторите си“, обяви председателят на Еврогрупата Йенс Дейселблум след заседанието в понеделник. Той допълни, че ако бъде постигнато споразумение и то започне да се прилага, е готов да обмисли отпускане на парите на части.

Междувременно миналата седмица Атина изплати първия транш от 310 млн. евро от заема, отпуснат от Международния валутен фонд (МВФ). Страната успя да се издължи преди изтичането на крайния срок за това.

До края на март кабинетът на премиера Алексис Ципрас ще трябва да изплати общо 1,5 млрд. евро на международната организация. Те трябва да бъдат платени съответно на 13-ти, 16-ти и 20-ти март.

Гърция
фалит
Варуфакис
преговори с Еврогрупата
дългове
пътнически превози
По статията работи:

Галина Александрова