НАЧАЛО » свят

Германия се обяви против поправките на ЕК за газовата директива

Новите правила няма да засегнат "Северен поток 2", но ще дадат ексклузивни права на ЕК за регулиране на вътрешния газов пазар

fb
3E news
fb
18-01-2018 11:19:00
fb

Германия не вижда необходимост от поправки на Европейската комисия в газовата директива, които  засягат бъдещите дейности по отношение на газопровода „Северен поток 2“. Това пише руският вестник „Ведомости“, позовавайки се на копие на предаденото на ЕК юридическо заключение на Германия.

ЕК в началото на ноември предложи редица поправки в газовата директива на ЕС. Целта е определени норми на енергийното законодателство на ЕС да се прилагат не за някои, а за всички газопроводи на територията на ЕС от и за трети страни.

Към тези норми се отнасят в частност недискриминационното установяване на тарифи за пренос на газ, достъп на трети страни за пренос, разделянето на дейностите за продажба и транспортиране на газ. Сега тези норми не се отнасят за морските участъци на газопроводите, а следователно и за  проекта „Северен поток 2“.

ЕК не успя да даде „никакви обяснения или разбираеми аргументи, които биха показали, как предложените изменения ще подпомогнат целите на Енергийния съюз“, се казва заключението на Германия, съдържанието, на което се потвърждава и от един от европейските служители.

Както се отбелязва в документа, действието на европейското законодателство обхваща напълно компаниите и инфраструктура, към която на територията на ЕС са включени и морските газопроводи. Това лишава от смисъл инициативата за разпростиране върху газопроводите внасящи газ в Европа на искането за разделяне на доставчици от транзитьори, или за „допуск на трети страни“. Степента на юридическата доработка на предложенията за изменения предизвикват при това в Германия големи съмнения. Те са „неприложими нито от гледна точка на европейското, нито от гледна точка на международното право“, се казва в заключението.

Основанията за изключване от новите правила, които Европейската комисия вече е направила за редица съществуващи газопроводи, немските юристи смятат за „твърде неясни“- Ако поправките все пак бъдат приети до края на строителството на „Северен поток 2“, за новата тръба на „Газпром“ така или иначе ще трябва да се направи изключение. Инвестиционното решение за неговото строителство е взето много по-рано, а и е започнало финансирането на проекта, се казва в заключението на Германия.

Допълнително безпокойство предизвиква факта, че новият законопроект създава предпоставки за получаване от Европейската комисия на ексклузивни пълномощия за регулиране на вътрешния пазар на газ, въпреки че дейностите по отношение на междуправителствените споразумения са от компетенцията на отделните страни-  участнички в ЕС.

Припомняме, че Европейската газова асоциация - Eurogas също излезе със стновище, в което изразява несъгласие с поправките в газовата директива на ЕК.

газова директива
ЕК
ЕС
морски газопроводи
вътрешни газопроводи
достъп на трети страни
Северен поток 2
Германия
германски юристи
газов пазар
По статията работи:

Маринела Арабаджиева