Германия предлага най-добри условия за бизнес

Световен лидер е Лондон, но четири от 10-те града на върха на класацията на Cushman&Wakefield са немски

Страните от Централна и Източна Европа ще бъдат местата, обект на най-засилен интерес от страна на компаниите, които планират разширяване на бизнеса си през следващите 5 години. Това отчете проучване на консултантската компания Cushman&Wakefield, представено в страната ни от Forton International, стратегически партньор на компанията за България, Сърбия, Македония и Косово.

 

Класацията представлява проучване сред 500-те най-влиятелни компании на Стария континент и отразява средата и възможностите за бизнес в големите европейски градове според различни критерии.

 

През следващите 5 години най-много компании (47) планират своята експанзия в Москва, което отрежда на руската столица челното място сред всички големи европейски градове. Втората позиция в класацията на Cushman&Wakefiled за градовете, които отговарят в най-голяма степен на бъдещите планове на европейския бизнес, отново е от региона на ЦИЕ – Варшава. Oколо 30 компании ще стартират работа в следващите няколко години в полската столица. 9 от запитаните компании са заявили интерес към разширяване на бизнеса си в България през периода 2010-2015 година.

 

"Страните от Централна и Източна Европа предлагат изключително добри възможности на европейските компании. Сред факторите, обуславящи интереса към този регион, са квалифицираната и същевременно не толкова скъпа работна ръка и добрата данъчна политика", коментира Сергей Койнов, изпълнителен директор на Forton International. "От съществено значение за компаниите е и добрата комуникативност на градовете, в които искат да установят бизнеса си. В този план страната ни има своето конкурентно предимство", допълни Койнов.

Ето и топ 10 от класацията на Cushman&Wakefield:

Позиция 2010 (2009)

Град 

1.  (1)

Лондон 

2.  (2)

Париж 

3.  (3)

Франкфурт 

4.  (5)

Брюксел 

5.  (4)

Барселона 

6.  (8)

Амстердам 

7.  (9)

Берлин 

8.  (6)

Мадрид 

9.  (7)

Мюнхен 

10.  (15)

Дюселдорф

Градовете, които предлагат генерално най-добри бизнес условия, и тази година остават Лондон, Париж и Франкфурт. Английската столица заема челното място по 6 от общо 12-те фактора, които предопределят предпочитанията и избора на европейските компании. Според проучването на Cushman&Wakefield градът предлага лесен достъп до други пазари, широк избор на квалифициран персонал и добри транспортни връзки, като слабите му места се изразяват във високите цени на офис площите и в нивата на замърсяване.

 

Германия е една от страните "представили се" най-успешно в класацията, направена от консултантската компания. Цели 4 от 10-те града, предлагащи най-добри условия за бизнес, са на територията на тази страна. Това са Франкфурт, Берлин, Мюнхен и Дюселдорф, който тази година успя да попадне в топ 10, изкачвайки се с 5 позиции нагоре спрямо 2009 година.

 

Най-значим прогрес през 2010 година отбеляза Виена, която се придвижва с 6 позиции нагоре и заема 22-рото място в подреждането. Градът, който пък е отбелязал най-много и най-съществени подобрения в условията за бизнес, които предлага, е немската столица Берлин. Първенецът сред градовете извън Европа, станали част от плановете за експанзия на европейските компании, е Шанхай. Близо 30 организации планират да открият свои представителства в най-големия китайски град в следващите 5 години, отчита проучването на Cushman&Wakefield.
Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари