НАЧАЛО » свят

„Газпром” : срив на транзита на газ за Европа през Украйна е малко вероятен

fb
3E news
fb
14-05-2014 11:25:00
fb

ОАО „Газпром” оценява риска за срив от транзита на газ за Европа през Украйна през пролетно-летния период като незначителен във връзка със сезонното намаляване на потреблението на гориво, се казва в доклад на руската компания.

Опасенията за транзита на газ за Европа нараснаха след решението на Русия за въведе авансово заплащане на украинската страна, заради неизплатените задължения към Русия, които достигнаха 3,5 млрд. долара, пише РИА Новости. Агенцията припомня, че във вторник „Газпром” представи  пред украинската „Нафтогаз” предварителна сметка за юни. Ако тя не бъде платена, Русия може от 3 юни да спре газа за Усрайна.

„Във връзка с изострената политическа ситуация в Украйна трябва да отбележим нарастване на риска, свързан с транзита на газ през територията на страната. През пролетно-летния период обаче този риск се оценява като незначителен във връзка със сезонното намаление на потреблението на природен газ”, се казва в доклада на „Газпром”.

Въпреки това компанита предприема мерки за минимизиране на рисковете, свързани с транзита на газ през Украйна.

„Газпром” напомня, че 11-годишните договори с „Нафтогаз Украйна” за транзита и доставките на газ, подписани през 2009 г. действат независимо един от друг. „Това създава допълнителни гаранции, че ситуацията с прекратяване на транзита на газ през Украйна за европейските потребители, като тази през 2009 г. повече няма да се повтори”, се отбелязва в доклада.

 

Нафтогаз Украйна
транзит на газ
Газпром
По статията работи:

Маринела Арабаджиева