НАЧАЛО » свят

"Газпром" прекратява договора с "Укртрансгаз"

Руският холдинг смята да използва за компенсация при пикови ситуации на търсенето на газ количествата, които са нагнетени в европейските подземни газохранилища

fb
3E news
fb
20-06-2014 07:33:00
fb

„Газпром експорт” е съобщил на 17 юни на оператора на  украинската газотранспортна система „Укртрансгаз” за желанието си да прекрати договора, предвиждащ компенсация за украинската страна при дневните колебания при потреблението на га з за Европа, съобщава пресслужбата на „Нафтогаз Украйна”.

Действието на договора ще бъде прекратено на 23 юни.

„Договорът е сключен между страните през 2010 г. Решението за прекратяване на договора няма икономическа обосновка и увеличава ресковете за неизпълнение от „Газпром” на ангажиментите пред европейските потребители. Към аналогични рискове за надеждността на работата на „Газпром” по европейското направление водят и създадените от руската компания пречки по формирането на достатъчно резерви от газ в подземните газохранилища на Украйна”, съобщава компанията, цитирана от vestifinance.

Според условията на договора, в случай на съществено превишаване на необходимостта на Европа от газ над обемите, посочени в подадените по-рано заявки към „Газпром експорт”, „Укртрансгаз” е задължен да компенсира необходимите обеми от газ за сметка на собствените си резерви с последващо заплащане на услугите на руската страна.

„Транзитът на физически обеми на газ през територията на Украйна отнема около 36 часа. При липсата на такъв договор украинският оператор няма да има юридически основания да компенсира съществени отклонения при потреблението на газ ден за ден.”, се отбелязва в съобщението.

От „Газпром експорт” заявиха, че прекратяването на споразумението не влияе на надеждността на доставките на газ през територията на Украйна за европейските потребители.

„Действащото споразумение за оказване на услуги по поддържане на режима на доставки между „Газпром експорт” и „Укртрансгаз” се използва рядко. Обемите, които то осигурява не превишават стотни от процента, се казва в съобщението на компанията.

От „Газпром експорт” обясниха причината за отказ от споразумението с „Укртансгаз” за балансиране на транзита за Европа с това, че механизмът и преди се е прилагал рядко, а сега руският холдинг смята да използва за компенсация при пикови ситуации на търсенето на газ количествата, които са нагнетени в европейските подземни газохранилища, обяснява РИА Новости.

По този начин Москва демонстративно се отказва от използването на подземните газохранилища на Украйна, коментира от своя страна „Комерсант”.  Позовавайки се на свой източник изданието твърди, че от „Нафтогаз” виждат връзка между тази стъпка на „Газпром” и взривът на газопровода Уренгой-Помара-Ужгород. От компанията смятат, че Русия използва „различни начини” за дискредитация на Украйна като транзитна страна.

От „Газпром” обаче отхвърлят обвиненията като безпочвени и твърдят, че прекратяването на договора няма да подвияе на надеждността на доставките. Според приведени данни в случай на колебания досега "Газпром" почти не е използвал механизма на балансиране на доставките с "Укртрансгаз", а е прибягвал до количества нагнетени в подземните газохранилища на Европа.

Газпром
Укртрансгаз
подземни газохранилища
транзит на газ
Украйна
Русия
По статията работи:

Маринела Арабаджиева