„Газпром“ няма да може през 2020 г. да се откаже от транзита на газ през Украйна

Руският експортьор на природен газ „Газпром“ няма да може през 2020 г. да  се откаже от транзита на природен газ през територията на Украйна, тъй като през  газопроводът „Северен поток 2“ ще може да се транзитират само 34 млрд. куб м от проектните 55 млрд. куб м. Според в. „Комерсант“ причината ще е в това, че наземната инфраструктура на страните от Европейския съюз още няма да е готова за прием на цялото количество от „Северен поток 2“.

Газопроводът Eugal, който на територията на Германия трябва да се превърне в продължение на тръбите на „Северен поток 2“ ще е напълно готов едва към края на 2020 г. Това са съобщили за изданието от Gascade, която притежава 50, 5% в този проект. От страна на самият „Северен поток 2“ планират да го пуснат в действие още през 2019 г. Към този момент обаче от Eugal ще бъде построена само една от двете тръби. Това ще даде възможност н аРусия да транспортира само 9,9 млрд. куб м от точката, при която „Северен поотк 2“ излиза на сушата в Източна Германия (зоната Gaspool). Оещ 21 млрд. куб м – до границата с Чехия.Освен това руският доставчик ще може да транспортира около 2,7 млрд. куб м допълнително по направлението за Нидерландия по вече съществуващият тръбопровод Nel.

Така на практика „Газпром“ през 2020 г. ще може да експортира за страните от Европа под 34 млрд. куб м по газопровода „Северен поток 2“. Пълното натоварване на тръбите на експортьори ще е възможно едва при въвеждането в експлоатация на втората тръба от Eugal. От „Газпром“ са отказали коментар за изданието, става ясно от публикацията.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари