„Газпром“ и правителството на Турция се договориха за сухопътния участък по втората тръба от „Турски поток“

„Газпром“ и правителството на Турция подписаха протокол за сухопътния участък по втората тръба на „Турски поток“, а също така определиха и условията и параметрите за строителството, се казва в съобщение на руската компания.

„Подписан е протокол между ПАО „Газпром“ и правителството на Република Турция за сухопътния участък от транзитната тръба на газопровода „Турски поток“ за доставка на руски газ за европейските потребители“, става ясно от съобщението, според което в рамките на протокол „Газпром“ и Botas "сключиха споразумение за основните условия и параметри за строителството на този участък“.

„Газпром“ смята, че с подписването на тези документи се създава възможност за преминаване към практическо осъществяването на проекта.

Строителство на сухопътния участък ще се осъществява от съвместната проектна компания  TurkAkim Gaz Tasima A.S. , която ще бъде създадена на паритетна основа.

Освен това турската Botas и „Газпром“ са уредили продължилият дълго време спор за цените (2014 г.) и се ангажират с  прекратяване на  арбитражното дело.

Междувременно на предизборен митинг в Ерзерум турският президент Реджеп Ердоган, според международни агенции, цитиращи тв NTV е съобщил, че „след продължителни преговори с Русия постигнахме договореност за предоставяне на отстъпка за газа от 10,25 %, която се разпространява и за 2015-2016 г. Разликата в заплащането за тези две години, а именно 1 млрд.  долара ще бъдат върнати на Турция“.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
1 коментари
  • 0 0
    1
    истината
    Това означава край на хъба балкан! Газ ще купуваме от Турция!Каквото сам си направиш,никой не може да ти го направи1България загуби статута си на транзитираща страна през 2014Г.
    Напиши отговор