„Газпром“ е финансирал „Турски поток“ с още 125 млрд. рубли

„Газпром“ чрез ООО „Газпром трансгаз Краснодар“ е насочил финансиране за проекта „Турски поток“ от още 125 млрд. рубли.
Според съобщение на „Газпром“, цитирано от Финмаркет, заемът е предоставен на холандската South Stream Transport B.V. (SST, 100-процентна дъщерна компания на ПАО "Газпром").

„Средствата, предоставени от заемодателя ще се използват от заемополучателя за попълване на оборотния капитал“, уточняват от компанията.
Лихви по договора се начисляват на месечна база в размер на 5,59 % годишно от сумите по основния дълг. Заемополучателя се задължава да върне сумата на заема не по-късно от 30 декември 2023 г.

Сделката е била осъществена на 26 септември.

Междувременно председателя на украинската държавна компания „Нафтогаз“ Андрей Коболев коментира ден по-рано пред телевизия “Прямой“ , че  „Тръбата (втората) на „Турски поток“ е толкова застрашаваща, колкото и „Северен поток“. Тя е за по-малък обем, но заплахата по принцип е същата – води до намаляване на количествата за транзит през Украйна, пренасочва по друг маршрут“. По думите му, за Украйна е много трудно да води преговори с Турция. „Ако можем да получим подкрепа от Европа и Европа да каже: „Не, на нас ни харесва повече консорциум с Украйна...Тя (втората тръба на „Турски поток“) няма да има смисъл“, отбеляза Коболев, цитиран от украински медии.

Проектът за газопровода „Турски поток“ предвижда изграждането на газопровод от две тръби, всяка с капацитет от 15,75 млрд. куб м всяка. Първата тръба е предназначена за доставка на природен газ за турските потребители и се планира въвеждането й в експлоатация до края на тази година. Втората тръба от „Турски поток“ е предназначена за газоснабдяване на страните от Южна и Югоизточна Европа, а срокът за пускането й в експлоатация е 2019 г. Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари